Προειδοποίηση Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων: Θα υπάρξουν νέα κρούσματα κορωναϊού στην ΕΕ

Αυστηρό πλαίσιο για τους Κινέζους τουρίστες σε Ιταλία και Ρωσία. EPA, TANNEN MAURY




Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες εισαγόμενες περιπτώσεις κορονοϊού στην Ευρώπη, αλλά οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν σχέδια και μέτρα για τη συγκράτηση αυτού του είδους, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC).

Συγκεκριμένα, “οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν τρεις περιπτώσεις νέων ιού κορονοϊού (2019-nCoV) στη Γαλλία από τις 24 Ιανουαρίου 2020”, ανακοίνωσε το ΕCDC, σημειώνοντας ότι “τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη δεν είναι απροσδόκητα, δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων ημερών με αρκετές περιπτώσεις 2019-nCoV που αναφέρονται σε χώρες εκτός της Κίνας”.

  • “Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύει ότι η ανίχνευση και επιβεβαίωση αυτού του νέου ιού λειτουργεί στη Γαλλία, παρουσιάζοντας υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την πρόληψη και τον έλεγχο πιθανών λοιμώξεων του 2019-nCoV”, τονίζει το ECDC.
  • Ξεκαθαρίζει ότι “οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν σχέδια και μέτρα για τη συγκράτηση αυτού του είδους λοιμώξεων και η Ευρώπη διαθέτει άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια που μπορούν να επιβεβαιώσουν πιθανές περιπτώσεις, επιπλέον των νοσοκομείων που είναι διατεθειμένα να θεραπεύσουν τους ασθενείς ανάλογα”.

“Οι χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται έγκαιρα και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC) γύρω από άτομα που έχουν διαγνωστεί με 2019-nCoV” και “τέτοια μέτρα θα μειώσουν την πιθανότητα περαιτέρω διαρκούς διάδοσης τόσο στις υγειονομικές υπηρεσίες”, αναφέρει.

“Στο παρελθόν, η συστηματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων ήταν αποτελεσματική στον έλεγχο τόσο του SARS-CoV όσο και του MERS-CoV”, υπενθυμίζει.

“Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη της ΕΕ / ΕΟΧ για να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμα να διαχειριστούν τυχόν εισαγόμενες περιπτώσεις”.

  • Το ECDC παρακολουθεί το γεγονός αυτό μέσω δραστηριοτήτων επιδημιολογικής πληροφόρησης και παρέχει αξιολογήσεις κινδύνου για να καθοδηγήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν στις δραστηριότητες αντιμετώπισής τους.

“Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες εισαγόμενες περιπτώσεις στην Ευρώπη. Ακόμη και αν υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα άγνωστα για το 2019-nCoV, οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες για την πρόληψη και τον έλεγχο μιας εστίας μόλις εντοπιστούν οι περιπτώσεις”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Ποιος είναι ο κοροναϊός που εξαπλώνεται ραγδαία: Δώδεκα ερωταπαντήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: