Προελαύνουν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και οι απαράδεκτοι Βρετανοί κάνουν κινήσεις υπονόμευσης της Κύπρου

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες με τον Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργό της Βρετανίας, την Άγγελα Μέρκελ και τον Όρμπαν της Ουγγαρίας. EPA, OLIVIER HOSLET




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύο ανοικτά και πιεστικά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η Λευκωσία: Εκτός της συνεχούς επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ξηρά, τώρα δέχεται πιέσεις και στο πεδίο του ΟΗΕ ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το κείμενο για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη, περιέχει διατυπώσεις που παραπέμπουν σε «δύο διοικήσεις» στο νησί. Συντάκτες του προσχεδίου όπως πάντα οι Βρετανοί, οι οποίοι σε ρόλο «διευθυντή της ορχήστρας», προσπαθούν να πείσουν πως με αυτή την προσέγγιση θα αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (όχι κοινοτήτων).

  • Στο ψήφισμα, το οποίο στηρίχθηκε στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτείνεται η συγκρότηση μηχανισμών συνεννόησης, αλλά δεν περιορίζονται να γίνονται μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού, αλλά και στην παρουσία των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Προτείνεται συνεργασία μεταξύ των τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας (εγκλήματα).

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλές κινήσεις ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε διαβήματα τόσο στη Λευκωσία, στις πρωτεύουσες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και στη Νέα Υόρκη.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της κατοχικής Τουρκίας οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα επιδιώκει διακαώς να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εάν εντοπίσουν φυσικό αέριο τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα εδραιωθεί η κατοχική δύναμη στην περιοχή και θα αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

  • Περαιτέρω υποστηρίζουν πως το φυσικό αέριο, το οποίο θα βρεθεί σε αυτά τα θαλασσοτεμάχια, θα αποτελεί μέρος της «μοιρασιάς», ενώ ό,τι προκύψει από τα «δικά τους» θαλασσοτεμάχια δεν θα τα διαπραγματευτεί. Με βάση την τουρκική προσφιλή μέθοδο αυτά θα είναι δικά της και μόνο!

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν και επάνδρωσαν το φυλάκιο που έχουν κατασκευάσει παράνομα στην περιοχή των Στροβιλιών.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κατοχικός στρατός έχει ενημερώσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως εφεξής δεν θα μπορούν να στέλνουν στην περιοχή περίπολο της Δύναμης καθώς, όπως ισχυρίζονται, είναι πλέον έδαφος της παράνομης «ΤΔΒΚ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στην αντιπολίτευση για τα περί διγλωσσίας Προεδρικού-ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: