Προδρόμου για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος: Μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας

Όπως αναφέρει o κ. Προδρόμου, «εκδηλώνουμε αλληλεγγύη στον λαό του Ισραήλ και συντασσόμαστε μαζί του, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της μνήμης». Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωσή του ο Υπουργ΄ς Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος, «εκτός από ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, του αλληλοσεβασμού και του αποκλεισμού κάθε είδους μισαλλοδοξίας και φανατισμού, είναι και μια υπόμνηση για τη βαρύτητα που έχουν τόσο η ιστορική μνήμη όσο και η γνώση της Ιστορίας στον σύγχρονο ενημερωμένο πολίτη», αναφέρει, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή δήλωση του για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και το τέλος του φρικτού στρατοπέδου του θανάτου, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

«Η χώρα μας συμμετέχει στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων που φονεύθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της ανθρώπινης Ιστορίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε, προσκεκλημένος από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, στις σχετικές εκδηλώσεις μνήμης, στην Ιερουσαλήμ. Εκτός από τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, αλλά και την ιδιαίτερη διακρατική σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ, η στάση αυτή της χώρας μας ορμάται από βασικές θέσεις αρχών και προσήλωσης σε πανανθρώπινες αξίες», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «εκδηλώνουμε αλληλεγγύη στον λαό του Ισραήλ και συντασσόμαστε μαζί του, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της μνήμης».

Σημειώνει ότι με την αλληλεγγύη αυτή «προεκτείνουμε και τα αισθήματα που εκδήλωσε ο κυπριακός λαός στην περίοδο 1946-49, όταν έδειξε φροντίδα, προσπάθησε να συμπαρασταθεί και να στηρίξει όπως μπορούσε – αφού και ο ίδιος βρισκόταν υπό αποικιακή κατοχή, περισσότερους από 50 χιλιάδες Εβραίους πρόσφυγες που κρατήθηκαν στην περιοχή Αμμοχώστου».

«Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστική καταδίκη των ακατανόμαστων εγκλημάτων που έγιναν από τους Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παίρνουμε θέση απέναντι σε νεόκοπες απόπειρες κάποιων αρνητών της μνήμης», σημειώνει.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, έχει γι’ αυτό τον λόγο υιοθετήσει πρόσφατα τον διεθνή λειτουργικό ορισμό του Αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

«Με την απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εμπέδωση του σεβασμού της διαφορετικότητας και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανόμενου του Αντισημιτισμού», προσθέτει.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει, επίσης, ότι ο διεθνής λειτουργικός ορισμός του Αντισημιτισμού προβάλλεται και ως «χρήσιμο καθοδηγητικό εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης».

«Διαγράφεται έτσι και μια προέκταση για το ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημά μας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η Μνήμη του Ολοκαυτώματος, εκτός από ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, του αλληλοσεβασμού και του αποκλεισμού κάθε είδους μισαλλοδοξίας και φανατισμού, είναι και μια υπόμνηση για τη βαρύτητα που έχουν τόσο η ιστορική μνήμη όσο και η γνώση της Ιστορίας στον σύγχρονο ενημερωμένο πολίτη», σημειώνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ενώ, μνημονεύοντας με δέος το Ολοκαύτωμα, «φέρνουμε στη μνήμη και άλλες μορφές μαζικών φυλετικών εγκλημάτων που πρέπει να μνημονεύονται και να τυγχάνουν της διεθνούς καταδίκης, όπως η γενοκτονία που μεθόδευσε το τουρκικό κράτος εναντίον των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Στην Αθήνα αύριο το 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμύνης Ελλάδας – Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: