Πρέπει να προβληματίσει η παραποίηση των δηλώσεων του Ντι Μάιο για τον EastMed από το Αναντολού

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντ Μάιο. EPA, CESARE ABBATE




Δυστυχώς, στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο δημοσιεύεται χωρίς κανένα “φίλτρο” οτιδήποτε γράψουν οι τουρκικές εφημερίδες και πρακτορεία και μεταδώσουν τα τουρκικά κανάλια.

Για να μην βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω αναδημοσιεύουμε και εμείς ειδήσεις από τα τουρκικά μέσα αλλά προσπαθούμε να τις επιβεβαιώνουμε και από ξένα πρακτορεία.

Χθες, επίτηδες όπως αποδείχθηκε, το κρατικό πρακτορείο Ανατόλια παραποίησε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο για τον αγωγό EastMed. Ο Ιταλός υπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει διόρθωση του σχετικού τηλεγραφήματος, το οποίο το τουρκικό πρακτορείο το έπραξε.

Στο μεταξύ δημιουργήθηκαν πολύ κακές εντυπώσεις. Ότι η Ιταλία δεν υπέγραψε ακόμα για την κατασκευή του αγωγού EastMed μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, επςιδή το έργο θα αποτύχει, καθώς δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω κόστους και κατασκευαστικής διαδικασίας.

  • Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα».

Για την ιστορία ο κ. Ντι Μάιο δήλωσε ακριβώς το ανάποδο: ότι το έργο του αγωγού EastMed μπορεί να είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφότου αξιολογηθεί το κόστος και η διαδικασία κατασκευής.

Πρώτος που αντιλήφθηκε το πρόβλημα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίσης, ο οποίος επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- του είπε ότι δεν είχε κάνει τις δηλώσεις που δημοσίευσε το Ανατόλια και ότι θα ζητούσε άμεση απόσυρση του τηλεγραφήματος, όπως και έγινε…

Η Ιταλία διαψεύδει ύπουλο και προβοκατόρικο δημοσίευμα του Anadolu για τον East Med

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: