Πόσο επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον; Μια διαφορετική άποψη…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ (Donald Trump) (Δ), σε συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση βλέποντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να παριστάνει την γλάστρα του Αμερικανού προέδρου σε μία έκτακτη συνέντευξη τύπου για το Ιράν ήταν θυμός. Θυμός για το άγριο χουνέρι που επιφύλαξε ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τράμπ στον …προβλέψιμο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια το σκέφτηκα ψυχραιμότερα. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο Τράμπ; Δεν τον έχουμε δει τόσες φορές να υποτιμά τους συνομιλητές του, ειδικά όταν τους θεωρεί παρακατιανούς; Δεν τον έχουμε δει να συμπεριφέρεται αγενώς ακόμη και σε ηγέτες χωρών με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια σκακιέρα; Μονάχα τον Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν υπολογίζει.

Επομένως γιατί να τα βάζω με τον Τράμπ, που έκανε την δουλειά του, έστω με αυτό τον ανάγωγο τρόπο, και να μην τα βάλω με όσους παρέσυραν τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτό το κομπαρσιλίκι, υπονομεύοντας το κύρος του και συνακόλουθα την δημόσια εικόνα της χώρας.

  • Προς τιμήν του ο κύριος Μητσοτάκης, επιχείρησε να αντιδράσει προβάλλοντας on camera ελληνικά αιτήματα και θέσεις με τρόπο αρμόζοντα σε ηγέτη ανεξάρτητης χώρας. Δυστυχώς όμως το «στραπάτσο» δεν αποφεύχθηκε.
  • Ειδικά η στιγμή όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε την αμερικανική υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ο Τράμπ γύρισε αλλού επιδεικτικά το βλέμμα με το γνωστό αλαζονικό ύφος, ήταν από τις πιο άχαρες που έχει ζήσει Έλληνας προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο.

Γι αυτήν την ιδιαίτερα εξευτελιστική εικόνα, δεν μπορώ να αναζητήσω πρωτεύουσες ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη. Μονάχα ως προς την απειρία του να προετοιμαστεί καλύτερα για μια τέτοια ψυχρολουσία, ίσως και επειδή δεν πήρε την γενναία απόφαση να αναβάλει το ταξίδι μέσα σε μια τόσο ιδιάζουσα για τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους συγκυρία.

  • Από κει και πέρα οι ευθύνες πέφτουν σε όλους αυτούς που του υποσχέθηκαν έναν ανέμελο και ευχάριστο …περίπατο στην Ουάσιγκτον. Από τους αυλοκόλακες απεσταλμένους της ΕΡΤ που έχασαν την εικόνα ακόμη και της πρωθυπουργικής άφιξης, μέχρι εκείνους τους διπλωματικούς συμβούλους που τον διαβεβαίωσαν ότι οι Αμερικανοί συμφώνησαν να μην υπάρξει συνέντευξη τύπου.

Τεράστια ευθύνη έχουν και οι «παράγοντες» κυβερνητικοί και ομογενειακοί που διαβεβαίωσαν τον Κυριάκο ότι είναι ώριμο το έδαφος για μία ισχυρή δήλωση Τράμπ σχετικά με τα F-35. Έφτασε να παρακαλάει o Έλληνας πρωθυπουργός για να αγοράσουμε τα υπερσύγχρονα μαχητικά και απάντηση να μην παίρνει από τον Αμερικανό πρόεδρο που θυμήθηκε (προφανώς λόγω των επερχόμενων εκλογών) την πολυπληθή ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

  • Στο κάδρο αυτής της αποτυχίας συνέβαλε χωρίς καμία αμφιβολία με τον βρώμικο ρόλο του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρει Πάιατ. Αυτός υποσχέθηκε στην ελληνική πλευρά λαγούς με πετραχήλια, αλλά ήταν ο πρώτος που την άδειασε τονίζοντας ότι πάνω απ΄όλα προέχει να μείνει η Τουρκία ισχυρά προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης. Όμως ο Πάιατ την δουλειά του κάνει. Και δεν πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Δυστυχώς η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο έχασε τον στόχο της που ήταν μία δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες και κατέληξε σε ένα άνευ ιδιαίτερης βαρύτητας εγκώμιο της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό το τελευταίο μπορεί και να μας έφτανε αν το υπαρξιακό πρόβλημα της πατρίδας μας λυνόταν μόνο με υποσχέσεις για αμερικανικές επενδύσεις. Γιατί αυτές, όταν και εφόσον έλθουν, δεν θα αποδειχτούν αρκετές για να αναχαιτίσουν την τουρκική επιβουλή.

Είναι το μόνο βέβαιο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το έχει κουράσει με την προεδρική εκλογή: Όποιον και να επιλέξει τελικά θα βρεθεί να απολογείται!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: