Η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής θα διεξαχθεί η πρώτη και μοναδική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πρότεινε την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη διαδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου και ήδη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν θετικά.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μην «σπάσει» το ρεκόρ του Κάρολου Παπούλια, με 279 βουλευτές που διατηρείται από το 2005, αλλά σίγουρα η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι άνετη καθώς θα συγκεντρώσει πολλές περισσότερες από τις 200 ψήφους που προβλέπονται στο Σύνταγμα για την πρώτη ψηφοφορία.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στην Ολομέλεια, σε ειδική συνεδρίαση και θα διαρκέσει περίπου μια ώρα.

  • Η ίδια η υποψήφια πρόεδρος θα βρίσκεται στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα μεταβούν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα και την εκλογή της.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου λήγει κανονικά στις 12 Μαρτίου και δεν αναμένονται εκπλήξεις σε σχέση με τη στάση του κ. Παυλόπουλου.

Άρα, η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου θα γίνει στη Βουλή, το πρωί της 13ης Μαρτίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο για την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: