Πώς οι διακινητές στην Τουρκία χρησιμοποιούν το Instagram για να προσελκύσουν τους λαθραίους μετανάστες

File Photo: Δύτης προσπαθεί να βρει τα πτώματα των προσφύγων που πνίγηκαν στην περιοχή Τσερσέμ της Σμύρνης. EPA, TURKISH COAST GUARD HANDOUT




Στην εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύεται ανταπόκριση της Delphine Minoui, με τίτλο: «Τουρκία: πώς οι λαθροδιακινητές χρησιμοποιούν το Instagram για να προσελκύσουν τους μετανάστες».

Καθώς οι αναχωρήσεις συνεχίζονται προς την Ευρώπη, η δημοσιότητα για αυτήν τη βιομηχανία » δεν είναι πλέον υπόγεια.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Μοιάζει με διαφήμιση. «Παράνομη αναχώρηση για την Τουρκία και την Ευρώπη. 100% εγγύηση», υπόσχεται, σε μαύρο φόντο, με την γιρλάντα των περσικών γραμμάτων. Η διαφήμιση, στριμωγμένη ανάμεσα σε ένα βίντεο με μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τη θάλασσα και μια φωτογραφία ενός σωρού από πλαστά διαβατήρια, απευθύνεται κατευθείαν στον σκοπό. Ο δημιουργός του, ο οποίος δουλεύει στο Instagram υπό την επωνυμία «Nasser Milani», είναι διακινητής – ένας από τους πολλούς σκιώδεις επιχειρηματίες που διακινούν καθημερινά παράνομους μετανάστες για να βγάλουν το ψωμί τους και εμφανίζονται σήμερα. στα κοινωνικά δίκτυα.

  • Σε αυτό το μικρό καφενείο της Κωνσταντινούπολης, η Ιρανή συνομιλήτριά του, Sarah, την οποία ακολουθήσαμε για να πλησιάσουμε αυτούς τους πωλητές, του εξηγεί: «Έχω έναν Αφγανό φίλο που ζει στην Καμπούλ. Θέλει να πάει στην Ευρώπη. Αλλά φοβάται ..».
  • Η απάντηση είναι στιγμιαία: «Μην ανησυχείτε! Το τακτοποιώ σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Είναι τόσο απλό όσο το να πιείς ένα ποτήρι νερό». Απλό, αλλά ακριβό. Στον τιμοκατάλογο του, ο Nasser προσφέρει ταξίδια κατά «στάδια»: 1000 ευρώ από το Αφγανιστάν στην Τουρκία, μέσω του Ιράν. 2000 ευρώ για διέλευση από Τουρκία-Ελλάδα, περίπου 7.500 ευρώ για το «πλήρες πακέτο» μέχρι το Παρίσι, τη Ρώμη ή το Βερολίνο.

Οι τιμές αυξάνονται σταθερά μετά το αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2016. Την εποχή εκείνη, η Ευρώπη υπέγραψε μια αμφισβητούμενη συμφωνία με την Τουρκία (η οποία φιλοξενεί 4.5 εκατομμύρια εξόριστους) για να «συγκρατήσει» τους πρόσφυγες προσφέροντάς της οικονομική αποζημίωση.

Τα τελευταία χρόνια, οι αναχωρήσεις είχαν μειωθεί πολύ με την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Αλλά άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται, λόγω των πολέμων και των κρίσεων που υπάρχουν στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Εξαιτίας επίσης και της εθνικιστικής έκρηξης που κυριαρχεί στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν σκληραίνει τον τόνο, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα έκλεινε τα μάτια στους παράνομους μετανάστες. Αποτέλεσμα: οι διακινητές ανέλαβαν εκ νέου υπηρεσία. Και το διαδίκτυο έχει γίνει το νέο τους El Dorado.

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Στο Instagram, την πιο δημοφιλή βιτρίνα τους, βρίσκονται δεκάδες κάτω από την ετικέτα qâtchâqtchi (στα περσικά διακινητής), με το προφίλ τους, τον αριθμό του κινητού τους και πολλές φορές μια φωτογραφία.

Ιρανοί στη πλειοψηφία τους , στοχεύουν κυρίως σε μια αφγανή πελατεία, στην οποία υπόσχονται την Ευρώπη με ένα μαγικό ραβδί. Από την πρώτη κλήση, απαντούν σε όλα. «Ο κίνδυνος, ναι, υπάρχει, αλλά είναι στη ζωή», ανέφερε ο Nasser, ελαχιστοποιώντας τους θανάτους 11 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών, στο πρόσφατο ναυάγιο ενός σκάφους στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.

  • Σε ένα από τα βίντεο που δημοσιεύονται στη σελίδα του στο Instagram, τον ακούμε να επαινεί τα πλεονεκτήματα των σκαφών, που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. «Χρειάζονται μόλις είκοσι λεπτά από τις παραλίες του Κας για το Καστελόριζο, το πλησιέστερο νησί. Σας παρέχουμε τα πάντα: σημαδούρες, σωσίβια», αναφέρει ο ίδιος στο τηλέφωνο για να καθησυχάσει τη Sarah, τη συνομιλήτριά του.

Όταν η θάλασσα είναι πολύ ορμητική, τα χερσαία σύνορα υπόσχονται να ανοίξουν τις αγκάλες τους. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι σωστές επαφές. «έχω τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο τσεπάκι μου», διαβεβαιώνει τηλεφωνικά ο Hassan Rasoli, «λαθροδιακινητής εδώ και δεκατρία χρόνια και γιος λαθροδιακινητή», όπως περηφανεύεται ο ίδιος.

Εκτός από αυτήν την καλά εδραιωμένη επιχείρηση, υπάρχει ένα μαζικό εμπόριο ψεύτικων εγγράφων. «Για να διευκολυνθεί η διέλευση των συνόρων, μπορώ να παράσχω ψεύτικα ιρανικά διαβατήρια στους Αφγανούς πελάτες μου», δήλωσε «άλλος λαθροδιακινητής», ο Haj Ali Ο λογαριασμός του στο Instagram, «Maku_Marz» (“Maku border”), που ακολουθείται από περισσότερα από 3500 άτομα, παρουσιάζει μια πανοπλία ψεύτικων εγγράφων.

«Πρόκειται για μια πραγματική βιομηχανία», παρατηρεί ο Mahmut Kaçan, Τούρκος δικηγόρος που ειδικεύεται σε ζητήματα μετανάστευσης. Αυτός που είδε την κατάσταση να εξελίσσεται μέσα σε λίγα χρόνια, μιλά για «τη θεσμοθέτηση μιας πρώην ανεπίσημης πρακτικής που σήμερα αυτοπροβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο λόγος; «Είναι μια λιγότερο επικίνδυνη επιχείρηση από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπου οι έμποροι ναρκωτικών αντιμετωπίζουν μέχρι και είκοσι χρόνια φυλάκισης. Αν συλληφθούν, οι λαθροδιακινητές προσποιούνται ότι είναι απλοί πρόσφυγες σε παράτυπη κατάσταση. Στη χειρότερη περίπτωση, καταδικάζονται με λίγους μήνες φυλάκισης ή απελαύνονται», συνεχίζει. Αλλά αυτή η βιομηχανία είναι αδίστακτη: «Οι καταχρήσεις είναι συχνές: κλοπή χρημάτων, εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών … Πριν από δύο μήνες, μια παράνομη μετανάστρια βιάστηκε από έναν λαθρο-διακινητή».

  • « Είναι ένας αδίστακτος κόσμος » ανέφερε ο Αχμέτ, Αφγανός διακινητής. Αφού επέζησε από το ναυάγιο ενός σκάφους, στο οποίο πέθαναν άλλοι επιβάτες, ο 24χρονος μετακόμισε πρόσφατα στη Σερβία. «Όλα αυτά που υπόσχονται στο Instagram είναι απλώς ένα ψέμα. Μπορείτε να πνιγείτε στη θάλασσα και κατά την άφιξή σας στην Ελλάδα, οι Έλληνες δεν σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες: σας βάζουν σε έναν υπερκορεσμένο καταυλισμό από παράνομους μετανάστες ».

Για τον ίδιο, αυτός ο «ψεύτικος συναγωνισμός προσφοράς» συνδέεται με τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των λαθροδιακινητών. «Μερικές φορές πιανόμαστε στα χέρια μεταξύ μας. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις ανταλλαγής πυροβολισμών.

Ωστόσο, ορισμένοι αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι είναι εξίσου υπεύθυνοι με μας, που κάνουμε αυτήν την απάνθρωπη δουλειά. Εξάλλου, παίρνουν εξωφρενικές προμήθειες από εμάς. Για παράδειγμα, κερδίζω μόνο 300 ευρώ το μήνα, αναφέρει. Ειλικρινά, θα ονειρευόμουν να βρω άλλη δουλειά και κυρίως να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Το ρίσκο της Καγκελαρίου Μέρκελ: Ο Ερντογάν έχει καταστεί κεντρική φιγούρα στο δράμα της Λιβύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: