Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν στον Ιράν σε βίαιη καταστολή καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

File Photo: Iρανοί διαδηλωτές. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH
Πολλοί διαδηλωτές στο Ιράν τραυματίστηκαν από σκάγια των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας στις 11 και 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας την “παράνομη χρήση βίας” και τη “βίαιη” καταστολή κατά των “ειρηνικών συγκεντρώσεων”.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο δηλώνει ότι βασίστηκε σε εικόνες των οποίων διαπιστώθηκε η γνησιότητα και σε μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων. Στην ανακοίνωσή της η Αμνηστία αναφέρει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

Χρησιμοποίησαν επίσης σωματική βία, με κλωτσιές, γροθιές και χτυπήματα με ρόπαλα ενώ προχώρησαν και σε αυθαίρετες συλλήψεις, σύμφωνα με την Αμνηστία.

Έπειτα από δύο ημέρες επίσημων διαψεύσεων της εκδοχής, σύμφωνα με την οποία πύραυλος είχε χτυπήσει το Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους κάνοντας λόγο για “ανθρώπινο λάθος”.

Οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, οι περισσότεροι Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε οργή στο Ιράν, όπου βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κινητοποιήσεις με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών.

“Είναι φρικτό οι δυνάμεις ασφαλείας να συντρίβουν βίαια ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη και εκφράζουν την οργή τους κατά των αρχών”, δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. “Η παράνομη χρήση βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις είναι μέρος μιας μακράς παράδοσης των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Με δασμούς απειλούν τους Ευρωπαίους οι ΗΠΑ αν δεν αλλάξουν στάση απέναντι στο Ιράν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal