Politico: Πόσο πιο ταραξίας ακόμη η Τουρκία; Το θερμό επεισόδιο και η εκμυστήρευση ναυάρχου




Πόσο ταραξίας μπορεί να γίνει ακόμη η Τουρκία διερωτάται σε άρθρο του το Politico που προειδοποιεί την Ευρώπη να προσδεθεί στις ζώνες της ενόψει ακόμη περισσότερων προβλημάτων με την Τουρκία.

Ο συντάκτης του άρθρου αφού απαριθμεί  τα τουλάχιστον οκτώ εριστικά κατορθώματα του Ερντογάν τον τελευταίο χρόνο (από τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την εκδίωξη Ισραηλινού ερευνητικού σκάφος από τα κυπριακά χωρικά ύδατα) σημειώνει ότι η στάση του Τούρκου Προέδρου έχει δημιουργήσει απορία σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για το πόσο μακριά μπορεί να το πάει απομακρυνόμενος από τη Δύση και πλησιάζοντας τη Μόσχα.

Ο εθνικιστής ηγέτης ανατρέπει σταθερά τον δυτικό προσανατολισμό της Αγκυρας, γράφει το Politico, ενώ σημειώνει ότι κάποιοι φοβούνται ακόμη και απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ στα πρότυπα του Ντε Γκολ το 1966 ενώ άλλοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Ερντογάν   μπορεί να λειτουργήσει ως Δούρειος Ιππος μέσα στη Συμμαχία, βάζοντας εμπόδια σε σημαντικές αποφάσεις της.

Μάλιστα διπλωμάτες και αναλυτές, σύμφωνα με το περιοδικό,  ανησυχούν ότι ο Ερντογάν ίσως προκαλέσει ένοπλο επεισόδιο με την Ελλάδα ή ακόμη και με τη  Γαλλία σε διαφιλονικούμενο εναέριο ή θαλάσσιο χώρο για να συσπειρώσει στο εσωτερικό την υποστήριξη των εθνικιστών.

Κατά την ίδια πηγή, ναύαρχος δυτικής χώρας που υπηρετεί στη Μεσόγειο, δηλώνει ότι μετά το φόβο επίθεσης τζιχαντιστών σε κρουαζιερόπλοιο, εκείνο που τον κρατά άϋπνο τη νύχτα είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ανοικτά της Κύπρου…

Με πληροφορίες από Politico

Κρίσιμες εξελίξεις με σκηνικό έντασης: 2020 με πολλούς κινδύνους λόγω τουρκικής επιθετικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: