Πολυεπίπεδη στρατηγική στην ενέργεια: Πως θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου

File Photo: Μία από τις πλατφόρμες του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL. Φωτογραφία, GLADIEU STEPHAN, TOTAL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ (*)

Κύριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, είναι η αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών πόρων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Σε αυτή τη νέα αγορά, παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρισμού θα ανταγωνίζονται πλέον ισότιμα, ενώ βασικός γνώμονας των πολιτικών μας θα είναι η σταδιακή μετάβαση της χώρας στην πράσινη οικονομία.

  • ΑΟΖ

Το 2019 υπήρξε, αναμφίβολα, έτος σημαντικών εξελίξεων για το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10, από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Petroleum, ακολούθησαν η αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 στις Total και Eni, η επέκταση της συνεργασίας των δύο εταιρειών με την είσοδο της Total στα Τεμάχια 2, 3, 8 και 9 και, βεβαίως, η έκδοση της πρώτης Άδειας Εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Κύπρου, διάρκειας 25 ετών, για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

  • Με τον νέο χρόνο και για τους επόμενους 24 μήνες, το ερευνητικό μας πρόγραμμα εντείνεται ακόμα περισσότερο, αφού όλοι οι αδειούχοι στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν δεσμευτεί να διενεργήσουν αριθμό ερευνητικών ή/και επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, μεταξύ άλλων και στο κοίτασμα «Γλαύκος».
  • Παράλληλα, η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» ξεκινά την ουσιαστική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος, που προνοεί τη μεταφορά του αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.
  • Με στόχο τα πρώτα έσοδα το 2025, το Σχέδιο αναφέρεται σε τέσσερα ορόσημα που, σε γενικές γραμμές, προσδιορίζονται χρονολογικά ως ακολούθως: Μια δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, επονομαζόμενη «Α3», οι απαραίτητες τεχνοοικονομικές (FEED) μελέτες για ανάπτυξη του κοιτάσματος, η κατάληξη σε Συμφωνίες Πώλησης και Αγοράς του αερίου και, φυσικά, η Τελική Επενδυτική Απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί μέχρι το 2022.

Εσωτερική Αγορά

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας αποσκοπούν, πρωτίστως, στην επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και στην έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Θα μειωθεί, έτσι, το κόστος του ηλεκτρισμού και, κατ’ επέκταση, θα ενισχυθεί γενικότερα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

  • Ήδη, λόγω των στοχευμένων μέτρων που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια, πετύχαμε το συνολικό ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με την Eurostat, να ανέρχεται στο 13,9%, από το 2018. Δηλαδή, ξεπεράσαμε, δύο χρόνια νωρίτερα, τον υποχρεωτικό στόχο του 13% που έχουμε ως χώρα για το 2020, τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν προς κατασκευή και σύνδεση στο δίκτυο, εμπορικά έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 361 MW, στο πλαίσιο των δύο πολύ επιτυχημένων Σχεδίων Στήριξης που τρέξαμε την τελευταία τριετία στο Υπουργείο Ενέργειας.

Παράλληλα, βεβαίως, συνεχίζουμε την εφαρμογή δημοφιλών Σχεδίων Χορηγιών για στήριξη των οικιακών καταναλωτών, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή/και τη θερμομόνωση οροφών κατοικιών.

Με αυτά τα εμπορικά και οικιακά έργα, καθώς και με την αύξηση στη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

  • Επέλεξα σκόπιμα να αναφερθώ καταληκτικά στην υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, η οποία και αφορά στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Υιοθετώντας πλέον μια διαφορετική προσέγγιση στην όλη διαδικασία, όπου διαχωρίσαμε το έργο των υποδομών από την προμήθεια αερίου, κατέστη δυνατόν, στα μέσα Δεκεμβρίου, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου και η επιτυχούσα κοινοπραξία να υπογράψουν Συμβόλαιο Ανάθεσης του έργου ανάπτυξης των κρατικών υποδομών, με την πλωτή μονάδα εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, γνωστή ως FSRU.

Σύντομα, θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια αερίου, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε να μας αφήνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος.

Η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, ενός φθηνότερου και λιγότερου ρυπογόνου καυσίμου σε σχέση με τα υγρά καύσιμα, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Πέραν της μείωσης της τάξης του 15-25% στο μεταβλητό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής για την τετραετία 2022-2025 (συντηρητικά σενάρια μελέτης ΑΗΚ και Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου), υπολογίζεται επίσης ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 25-30%.

  • Την ίδια στιγμή, η λύση του FSRU προσφέρει μέγιστη ευελιξία και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, επιτρέποντας την παράλληλη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβολαίων 3 με 5 χρόνων, την αγορά άμεσης παράδοσης, γνωστής ως spot, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες σε καλές τιμές και, μελλοντικά, τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τέλος, η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας και η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, σε μείωση του κόστους της ενέργειας και στην ανάπτυξη και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως οι οδικές μεταφορές, η βιομηχανία και ο εφοδιασμός πλοίων.

(*) Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Γιατί ο East Med είναι η απόδειξη οτι η Αμερική δεν πρόκειται να αφήσει μόνο του τον Ελληνισμό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: