Πιθανή η κατάρριψη του Boeing από πύραυλο αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, λέει ο Ζελένσκι

O Ουκρανός πρόεδρος αφήνει λουλούδια μπροστά από τις φωτογραφίες των μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Χομεϊνί», στην Τεχεράνη. EPA/STR HANDOUT




Δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η πιθανότητα να καταρρίφθηκε από πύραυλο το ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ιράν αυτήν την εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο όλων των επιβαινόντων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει αργότερα σήμερα για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

“Η εκδοχή ότι ένας πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη”, αναφέρει ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Facebook.

“Δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων αρχηγών κρατών στα μέσα ενημέρωσης, καλούμε όλους τους διεθνείς εταίρους –κυρίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας– να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν την τραγωδία, στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια” της συντριβής του αεροπλάνου, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το αεροπλάνο, που συνετρίβη στο Ιράν προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, είναι πιθανόν να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της.

Νωρίτερα χθες Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επικαλείτο εκτεταμένη ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συμπεραίνει με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικούς πυραύλους. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας είχαν “κλειδώσει” το Boeing 737-800, το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του την Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Το Ιράν διέψευσε ότι το αεροπλάνο επλήγη από πύραυλο.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει εξάλλου χθες ότι συζήτησε για την έρευνα που γίνεται για την συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ιράν θα δώσει στην ουκρανική ομάδα ειδικών άμεση πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ντανίλοφ δήλωσε επίσης χθες ότι τέσσερις υποθέσεις εξετάζονται όσον αφορά την συντριβή του αεροπλάνου: εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος TOR, σύγκρουση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή ιπτάμενο αντικείμενο, δυστύχημα που οφείλεται σε τεχνική βλάβη και τρομοκρατική ενέργεια με έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέρος στην έρευνα για το Boeing: Το Ιράν αρνείται κάθε ευθύνη (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: