Πυροτέχνημα από την Τουρκία για τη Χάγη: Ο Ερντογάν πρότεινε διάλογο για Μεσόγειο στον Μητσοτάκη!!!

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Νέο πυροτέχνημα από την Τουρκία, το οποίο βέβαια δεν το εννοεί, για τη Χάγη αυτή τη φορά, είχαμε από το υπουργείο Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης.

Με ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στα τουρκικά,  τονίζεται:

  • «Δεν αποκλείουμε μεθόδους ειρηνικής λύσης μετά από κοινή συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Υπογραμμίζει βέβαια την απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου:

  • «Ευχόμαστε», λέει ο κ. Ακσόι, «ότι το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου μαζί με τα άλλα προβλήματα του Αιγαίου να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου απαντούσε υποτίθεται σε ερώτηση που αφορούσε την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Ακσόι αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε διάλογο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ανοίξει, όπως αναφέρει, ένα νέο κανάλι συζητήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο:

  • Όλη η ανακοίνωση ακολουθεί:

Η παραβίαση σχετικά με τη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60, είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο.

Αυτό το ζήτημα πηγάζει από τη μη τήρηση από την Ελλάδα των υποχρεώσεων της, που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947, και επομένως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα σταμάτησε την υπαγωγή του ζητήματος στη διεθνή δικαιοσύνη εκφράζοντας επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου το 1993 για το θέμα αυτό.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται τακτικά και συνεχώς από τότε που άρχισαν οι παραβιάσεις είτε από την Ελλάδα είτε από τρίτες χώρες του καθεστώτος των νησιών κι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Ευχόμαστε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου μαζί με τα άλλα προβλήματα του Αιγαίου να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Δεν αποκλείουμε μεθόδους ειρηνικής λύσης μετά από κοινή συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στην πραγματικότητα, η στάση που ακολουθήσαμε κατά τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα μεταξύ 2002 και 2016 ήταν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αυτές οι συνομιλίες ανεστάλησαν μετά από επιθυμία της Ελλάδας.

  • Όπως πρότεινε κι ο πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, η χώρα μας είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα κανάλια διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων και των διερευνητικών επαφών, με την Ελλάδα και να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, ωστόσο, αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρότασή μας και να καθίσει να μιλήσει μαζί μας, όπως συνηθίζει πάντα, διαμαρτύρεται κατά της Τουρκίας στην Ε.Ε και προσφεύγει στη βοήθεια των άλλων.

Αυτή η στάση δεν είναι σοβαρή και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα ζορίζεται, κάνει μεγάλο λάθος.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ συμφωνεί με γνωμοδότηση της Βουλής: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: