Ποιος είναι ο πραγματικός φίλος του Ερντογάν; Και όμως, δεν είναι αυτός που νομίζετε…

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στα εγκαίνια για τον αγωγό Turkstream. EPA, TOLGA BOZOGLU




Ο αγωγός Turkstream, που εγκαινιάστηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύει τον έλεγχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην παροχή φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Τουρκία –οι οποίες ούτως ή άλλως εξαρτώνται από τα ρωσικά αποθέματα.

Επιπλέον, ο αγωγός αυτός παρακάμπτει την Ουκρανία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Στα εγκαίνια του αγωγού, προχθες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τον Πούτιν ως «πραγματικό φίλο» και σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν επέτρεψε στις αποκλίνουσες απόψεις με τη Ρωσία, να τις εκτροχιάσουν από τα κοινά τους συμφέροντα». 

  • Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές. ο Ερντογάν απλά ομολόγησε αυτό που γνώριζαν όλοι και δεν μπορούν να αντιληφθούν οι Αμερικάνοι: ότι ο πραγματικός φίλος του Τούρκου προέδρου είναι ο Ρώσος ομόλογός του, και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο και εκμεταλλεύεται ασύστολα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πούτιν από την πλευρά του, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό συμβολίζει «την διάδραση και τη συνεργασία προς όφελος του λαού μας, των λαών της Ευρώπης και του κόσμου» και ότι το σχέδιο  ευοδώθηκε, παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισής του. Όταν ολοκληρωθεί ο Turkstream θα μεταφέρει 31,5 bcm τον χρόνο, εκ των οποίων, το μισό θα καταναλώνεται στην Τουρκία και το υπόλοιπο θα κατευθύνεται σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία και Σερβία.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης, ο σέρβος πρόεδρος Vucic και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Borisov. Και οι τέσσερις μαζί γύρισαν την παροχή, που θα συνδέει τον σταθμό συμπίεσης της πόλης Russkaya, με τον τερματικό σταθμό, στο Kiyikoy της ΒΔ Τουρκίας. Από εκεί ο αγωγός επεκτείνεται στη Βουλγαρία, απ΄όπου ο νότιος κλάδος του, που κατευθύνεται προς Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, τέθηκε ήδη σε λειτουργία και ο δυτικός, που θα προμηθεύει Σερβία και Ουγγαρία, θα ανοίξει εντός του έτους. Ο Αναλυτής Bechev δήλωσε στους Times:

Ο Turkstrem δεν είναι game-changer για τη Ρωσία. Μεταφέρει το ίδιο αέριο, σε Τουρκία και Βαλκάνια, αλλά από άλλη διαδρομή. Όμως ο Turkstrem είναι σημαντικός για την Τουρκία: Την μετατρέπει από καταναλωτή, σε χώρα διαμετακομιστή, γεγονός που αυξάνει το ειδικό της βάρος σε Ρωσία και Ευρώπη.

Τίτλος: Turkstream line: Russia tightens its grip on Europe’s gas supplies

Αυτος ο Αμερικανός πρόεδρος μας έτυχε, με αυτόν θα πορευθούμε… Δεν καταλαβαίνει τίποτα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: