Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση μετά την εξαγγελία Πούτιν για αλλαγές στο Σύνταγμα

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά την αναγγελία της παραίτησης της κυβέρνησης. EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Η ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου διαγγέλματος του προέδρου Πούτιν προς το έθνος.

Αποδεχόμενος την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργοήσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραιτείται για να “δώσει χώρο” στον πρόεδρο Πούτιν να φέρει σε πέρας τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο Σύνταγμα της χώρας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Ο Μεντβέντεφ έκανε την αναγγελία στην κρατική τηλεόραση, καθισμένος δίπλα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ευχαρίστησε τον στενό συνεργάτη του Μεντβέντεφ για την εργασία του.

  • Ο Πούτιν δήλωσε παράλληλα, ότι πέραν των άλλων αλλαγών, σχεδιάζει να δημιουργήσει το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και να το προσφέρει στον Μεντβέντεφ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Πούτιν προς υπουργούς

«Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ’ αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο.

«Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πριν την αναγγελία της παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μεντβέντεφ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν για να συζητήσουν το ετήσιο προεδρικό διάγγελμα προς το έθνος, το οποίο είχε ήδη ολοκληρωθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

HJ με πληροφορίες από ΤΑSS, Reuters, Russia Today
Mόσχα, Ρωσία

Δημοψήφισμα για “ενίσχυση” του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ο Πούτιν: Απαράλλαχτο το προεδρικό καθεστώς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: