Οργή στα Παλαιστινιακά εδάφη: Διαδηλώσεις κατά του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Διαδήλωση με σύνθημα “το σχέδιο δεν θα περάσει” στη Γάζα. EPA/MOHAMMED SABER




Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας εναντίον του σχεδίου ειρήνης το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει η Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα, για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, αλλά απορρίπτεται ήδη από τους Παλαιστινίους.

Φωνάζοντας «το σχέδιο δεν θα περάσει», οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αμερικανικές σημαίες και εικόνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, οι διαδηλωτές ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και ποδοπάτησαν πορτρέτα του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλώσεις αναμένονται επίσης στη Ναμπλούς και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, οι οποίες προβλέπονται να συνεχιστούν τη νύχτα.

  • Ο Τραμπ υποδέχθηκε χθες, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον τον «φίλο» του τον πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, που αμφότεροι χαρακτηρίζουν «ιστορικό» το αμερικανικό σχέδιο.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί υπερβολικά το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας αγροτικής και στρατηγικής σημασίας περιοχής που καλύπτει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, όπως και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Βρετανία Χουσάμ Ζόμλοτ δήλωσε πως το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να ιδρύσει ένα κράτος-απαρτχάιντ.

«Είναι ένα πολιτικό τσίρκο. Είναι ένα λυπηρό πολιτικό θέατρο», δήλωσε Ζόμλοτ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στην Ουάσινγκτον και σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Αν και το σχέδιο ειρήνης που θα ανακοινωθεί από τον Τραμπ το μεσημέρι στην Ουάσινγκτον (19:00 ώρα Ελλάδας) μπορεί να αναφέρεται σε παλαιστινιακό κράτος, ο Ζόμλοτ είπε ότι αυτό στην ουσία δεν θα έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού κράτους και θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς να τεμαχίσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε «μπαντουστάν».

«Είναι ένα κράτος Μίκι Μάους», είπε στο Ρόιτερ.

«Η 28η Ιανουαρίου 2020 θα είναι η επίσημη νομική επισφράγιση της έγκρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πλήρες σύστημα απαρτχάιντ».

«Το όνομα του Τραμπ θα μείνει στην Ιστορία ως εκείνου που ώθησε το Ισραήλ προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε.

Ο Ζόμλοτ είπε ότι έχουν γίνει αρκετά γνωστά απ’ όσα έχουν μείνει έξω από τη συμφωνία –η οποία αναφέρεται ως ειρηνευτικό πλαίσιο– ώστε να γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

«Δεν υπάρχει τίποτα για την Ιερουσαλήμ, τίποτα για τα σύνορα του 1967», είπε, αναφερόμενος στον επί σειρά ετών στόχο των Παλαιστινίων να έχουν την πρωτεύουσά τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα σύνορα του κράτους τους κατά μήκος της γραμμής οροθέτησης που υπήρχε πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967– όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη λωρίδα της Γάζας.

Αντί γι΄αυτό το σχέδιο προβλέπεται να προτείνει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει ένα μεγάλο αριθμό από τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει ανεγείρει στη Δυτική Όχθη, καθώς και ενός μεγάλου τμήματος εδάφους κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη και σημαντικών περιοχών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Είναι η μπαντουστοποίηση του λαού της Παλαιστίνης και της γης της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ζόμλοτ, αναφερόμενος στη δημιουργία σχεδόν ανεξάρτητων περιοχών για τους μαύρους στη Νότια Αφρική η οποία βοήθησε τους λευκούς κυβερνώντες να επιβάλουν ένα κράτος απαρτχάιντ.

«Σήμερα το μεσημέρι, ο Τραμπ θα σπρώξει το Ισραήλ και τον Νετανιάχου πάνω από τον γκρεμό στο απαρτχάιντ», είπε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γάζα, Παλαιστίνη

“Ταχυδρόμος” του Τραμπ στο Κρεμλίνο ο Νετανιάχου: Θα παρουσιάσει το σχέδιο ΗΠΑ για Μ.Ανατολή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: