Όλα καλά με τον East Med: Αλλά γιατί η Αθήνα φοβάται την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στην καθιερωμένη ανταλλαγή των Πρωτοχρονιάτικων ευχών του Νέου Έτους 2020, Αθήνα, Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι χωρίς αμφιβολία μία εξαιρετική εξέλιξη η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει -μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας- στην Ιταλία.

  • Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι παρόντες στην τελετή, κατά την οποία οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, Κωστής Χατζηδάκης, Yuval Steinitz και Γιώργος Λακκοτρύπης. θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι ο κ. Steinitz ήταν για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της «λύσης» της Τουρκίας, και ήταν επίσης η πηγή αρνητικών πληροφοριών για την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο. Εδώ και αρκετό καιρό, άλλαξε άρδην απόψεις και ξέχασε την «προσφιλή» του Τουρκία, η οποία άλλωστε αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον απόλυτο εχθρό για το Εβραϊκό Κράτος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενεί συχνά-πυκνά τους ηγέτες της Χαμάς στο Παλάτι του, στην Άγκυρα και είναι ο χρηματοδότης των περισσοτέρων ενεργειών εναντίον του Ισραήλ.

Για τον αγωγό East Med έχουν εκπονηθεί μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του έργου. Βέβαια, σε τούτη τη χρονική στιγμή η αξία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του, είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική και το πλέον σημαντικό είναι ότι έχει και την αμερικανική υποστήριξη, στο πλαίσιο της πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, να μην καταστεί η Ευρώπη «όμηρος» της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Την υπογραφή της συμφωνίας ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη, πολιτικά, θέση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας του. Όμως έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλος μαχητής της πολιτικής και ειδικά όταν βρίσκεται «κτυπημένος στο έδαφος». Η πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ, δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στο στρατηγικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι η επαναφορά του «Bibi» είναι ολική, διότι αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι Έλληνες πολιτικοί, δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και συνήθως προηγούνται πάντα τα λόγια από τα έργα, τα οποία τις περισσότερες φορές, δεν τα βλέπουμε.

Η ιστορία με τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας πάει πολύ μακριά. Κάθε κυβέρνηση εξαγγέλλει και υπόσχεται, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα. Αυτή τη φορά τα πράγματα, βεβαίως, είναι διαφορετικά. Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το Ισραήλ, αλλά και τους Κύπριους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει μίλια μπροστά από τη «Μητέρα Πατρίδα». Και ας -κάποιοι που δεν αντέχουν τους Κύπριους στην ελληνική πρωτεύουσα- τους κατηγορούν με ασύστολα ψέματα. Ας τους μιμηθούν, και ας αφήσουν τις «μαλαγανιές» για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους και την αποτυχία τους να εκμεταλλευθούν τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.

Όλες αυτές οι κατηγορίες δημιουργούν εμπρηστικό κλίμα. Είναι γνωστοί ποιοι το δημιουργούν και σε τι αποβλέπουν. Είναι λυπηρό ότι έχουν βρεθεί αρκετοί «πρόθυμοι»(;) στην Αθήνα για να πλασάρουν τα ψέματα τους. Και να ανακαλύπτουν πίσω από την ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών την …Κύπρο.

  • Μέχρι και πρόσφατα μας έλεγαν ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας οφείλεται στην ανάγκη του Ερντογάν να απευθύνεται και να πείθει το εσωτερικό ακροατήριό του. Τους λέγαμε -και τους το αποδεικνύαμε- ότι πρόκειται για σχέδιο που το έχει θέση σε καθεστώς υλοποίησης. Και ανταπαντούσαν με το γνωστό παραμύθι ότι «οι Κύπριοι θέλουν να εμπλέξουν σε πόλεμο την Ελλάδα».

Εσχάτως συνειδητοποίησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απαιτεί το μισό Αιγαίο. Είχε δύο συναντήσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Ερντογάν. Μία στη Νέα Υόρκη και μία στο Λονδίνο. Αυτό δεν κατάλαβε; Αν κατάλαβε κάτι άλλο ας μας το πει. Ακολούθησε η εμπρηστική ενέργεια της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανθελληνικές πράξεις με στόχο και το Καστελόριζο και την Κρήτη. Είναι όλα αυτά «παραμύθια» των Κυπρίων πανάθεμά σας. Ο εχθρός είναι έξω από τις πύλες και η αθηναϊκή ελίτ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες σε άλλους και την ίδια στιγμή κινδυνολογεί για να οδηγήσει τη χώρα σε συμβιβασμό με την Τουρκία, που θα μικρύνει την Ελλάδα.

Η Αθήνα τρέχει και δεν …προλαβαίνει εσχάτως. Παρακαλεί την Αίγυπτο για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τρέμει να πράξει το ίδιο με τη Λευκωσία. Είναι μία διαδικασία μερικών λεπτών…

  • Κυριαρχημένη από τα φοβικά της σύνδρομα, η Ελλάδα -ανεξαρτήτως κυβέρνησης- υποκύπτει συνεχώς στο «μπούλιγκ» της Τουρκίας. Όμως ο Ερντογάν οδηγεί τα πράγματα σε σύγκρουση. Ας μην ζούμε με τις ψευδαισθήσεις μας. Διότι αν στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο, όπως σχεδιάζει, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει πως δεν το είδε…

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία η σημερινή, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου, να κάνουν μία ξεκάθαρη κουβέντα με τον κ. Νετανιάχου. Η κατασκευή του East Med απαιτεί ασφάλεια στον ανώτατο βαθμό. Κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τον θρασύτατο Ερντογάν… Έτσι δεν είναι;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η σύγκρουσή του με το Κογκρέσο καθιστά τον Τραμπ επικίνδυνο: Η αποστολή Πομπέο στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: