Οδηγίες ΥΠΕΣ για αυξημένη επιφυλακή σε Λάρνακα και Λεμεσό λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

File Photo: Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη, περιμένουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι. Photo via @cynewsagency




Οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό, λόγω του καιρού, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Νουρής έγραψε ότι «λειτουργώντας προληπτικά για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή των συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων σε Λάρνακα και Λεμεσό».

Τα μέτρα προστασίας

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο Δήμος Λάρνακας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, το ΣΑΛ και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες ενημερώνουν το κοινό ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε επιφυλακή συνεργεία και μηχανήματα τα οποία μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις όπου χρειαστεί και ειδικότερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου».

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων.

Ο Δήμος Λάρνακας «προτρέπει επίσης τους δημότες όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Συγκεκριμένα το κοινό καλείται να ελέγξει όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Ακόμα το κοινό καλείται όπως μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στις περιοχές η οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν. Επίσης συστήνεται όπως όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν με αντλίες νερού και να ελεγχθούν και συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που συστήνονται στο κοινό από τον Δήμο Λάρνακας είναι και η ασφάλιση όλων των ιδιωτικών περιουσιών και των οχημάτων έναντι κινδύνου πλημμυρών, ο κόσμος να μην διέρχεται σε χείμαρρους ή ορμητικά νερά, πεζή ή με αυτοκίνητο και να παραμένει μακριά από τις περιοχές ή τους δρόμους με λιμνάζοντα νερά.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Λευκωσία / Κύπρος

Έκτακτα μέτρα του Δήμου Λεμεσού για αντιμετώπιση των πληγών από τις έντονες βροχοπτώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: