“Όχι” από τον Χασάν Ροχανί σε μια νέα “συμφωνία Τραμπ” για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

H φωτογραφία από τη χτεσινή επίσημη επίσκεψη του Σύριου Πρωθυπουργού Imad Khamis με τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani χτες στην Τεχεράνη. EPA/IRAN’S PRESIDENT OFFICE HANDOUT
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε χθες μια πρόταση για μια νέα “συμφωνία Τραμπ” με στόχο την επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για μια “περίεργη” προσφορά και επικρίνοντας τον αμερικανό πρόεδρο επειδή πάντα αθετεί τις υποσχέσεις του, όπως είπε.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία του ο ιρανός πρόεδρος διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις διεθνείς δυνάμεις προσθέτοντας ότι το Ιράν μπορεί να αλλάξει πορεία ως προς τον περιορισμό των δεσμεύσεών του με βάση τη συμφωνία.

Ο Ροχανί άσκησε κριτική εις βάρος των ευρωπαίων εταίρων της συμφωνίας που προκάλεσαν την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαφωνίας για το κοινό ολοληρωμένο σχέδιο δράσης για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA), καταγγέλλοντας ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία όσο ισχύουν οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της.
Χθες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Προειδοποίηση Ροχανί: Θα κοπεί το “πόδι” των Αμερικανών-Δώσαμε χαστούκι χθες, λέει ο Χαμενεΐ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal