Ο Τurkish Stream και η υπόθεση καθαίρεσης του Τραμπ: Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα συγκρουστούν αναπόφευκτα.

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του αγωγού Turk Stream. Ο Ταγίπ Ερντογάν (Δ) και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Α). Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Θ. ΔΡΙΒΑ (*)

Στη διεθνή πολιτική η μεγάλη εικόνα είναι πάντα η ασφαλέστερη οδός για να ερμηνεύονται και να αναλύονται οι εξελίξεις. Κάθε γεγονός το οποίο ερμηνεύεται βραχυπρόθεσμα, μάλλον μας θυμίζει τον γίγαντα της Φιλοσοφίας τον Φρειδερίκο Νίτσε ο οποίος έγραφε ”Δεν υπάρχουν γεγονότα, υπάρχουν μόνο ερμηνείες”.

Η Τουρκία μοιάζει να κρατιέται από τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου που ξεκίνησε με το ”Ο φίλος σας ο Κύριος Ερντογάν…” δεν τον ανέφερε ως ”φίλο”, καταλαβαίνοντας ότι μάλλον πλησιάζει η ώρα που δε θα μπορεί να στηρίξει άλλο την Τουρκία.

Και λοιπόν; Πότε θα πάψει;

Η υπόθεση καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου είναι η πολιτική του προτεραιότητα. Η επίθεση στο Ιράκ που σκότωσε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και βέβαια το momentum το επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος για να πάει με άλλον “αέρα” στην υπόθεση καθαίρεσης που αντιμετωπίζει. Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, εκτοξεύει την άνοδο της αμερικανικής χρηματαγοράς στις 29.000 μονάδες.

  • Για να μπορέσει ο Αμερικανός πρόεδρος να αντιμετωπίσει πράγματα που τον ”κρατούν” υποχρεωμένο στον Ερντογάν, (αν πιστέψουμε τον Βοlton) αφού πρώτα κάνει το προφανές (κυρώσεις στην Τουρκία για S-400, εισβολή στη Συρία, εισβολή στη Λιβύη και υπογραφή για Turkish Stream) χρειάζεται να έχει μεγάλη ισχύ και ελευθερία κινήσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ κάτι που ακόμη, δεν έχει.

Ο Turkish Stream είναι ουσιαστικά το ”Νότιο Ρεύμα” της ρωσικής ενεργειακής επιρροής στην Ευρώπη. Έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές πως η κυβέρνηση Obama κακώς άκουσε τις συμβουλές του Brzezinski ο οποίος θεωρούσε ότι μια ”μαχαιριά” στην Ουκρανία θα έκανε τη Ρωσία να γίνει αδύνατη.

  • Η Ρωσία αντέδρασε σαν λιοντάρι παγιδευμένο και έτσι αποφάσισε να εισέλθει σε χώρες και περιοχές που τα αμερικανικά συμφέροντα ήταν πάγια. Συρία και Τουρκία, εξασφαλίζουν στη Μόσχα μια πολύ καλή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον για το μέλλον της Ουκρανίας. Έχει ήδη ”ανταλλάγματα” να προσφέρει η Ρωσία. Ανταλλάγματα που η Αμερική λίγο καιρό πριν τα θεωρούσε δεδομένα. Κάπου εδώ λοιπόν ο Ερντογάν βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό. Βρήκε την Αμερική σε αμηχανία και τη Ρωσία σε ανάγκη να βρει μια άλλη ”Ουκρανία”. Η Τουρκία είναι πλέον η εναλλακτική Ουκρανία για την Μόσχα.
  • Ο αγωγός αυτός που ήρθε ως απάντηση του East Med, από μόνος του, καθιστά την κατασκευή του East Med σχεδόν απαραίτητη, όσο δύσκολο και αν είναι να κατασκευαστεί. Αν τα οπλικά συστήματα μπορούν, από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουν (πχ η Τουρκία να βρει τρόπο να ακυρώσει το πρόγραμμα των S-400 και να επιστρέψει σε F-35 και Patriot) οι αγωγοί δεν είναι έτσι. Οι αγωγοί δημιουργούν γεωπολιτικές δεσμεύσεις. Με τον Turkish Stream η Τουρκία εξελίσσεται από στρατηγικό όμηρο της Μόσχας, σε δορυφόρο της. Οι S-400 σε συνδυασμό με το Turkish Stream και τη συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας στη Συρία (και με το Ιράν) καθιστούν την Τουρκία χώρα που αντίκειται πλήρως στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Αμερική δεν μπορεί για καιρό να κρατήσει ψύχραιμη στάση με την Τουρκία.

Είναι αδύνατον.

Αλλάζει ολόκληρη η Μέση Ανατολή εναντίον των ΗΠΑ και όχι μόνο αυτό.

Ήδη επίσημα χείλια των ΗΠΑ ανέφεραν πως η ρωσική ενεργειακή επιρροή στην Ευρώπη αυξάνεται με την υπογραφή της Τουρκίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις νιώσει ασφαλής ίσως να κάνει πράξη αυτό που έκανε για λιγότερο σπουδαίο λόγο στο παρελθόν. Ο Trump απέδειξε ότι μοιάζει έστω σε ένα πράγμα με πολλούς Αμερικανούς προέδρους.

  • Στο ότι όταν οι εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ του δημιουργούν ”στένεψη”, τότε ασχολείται με την εξωτερική πολιτική δυναμικά. Το απέδειξε στην υπόθεση του Σουλεϊμανί. Μετά την υπόθεση καθαίρεσης που λογικά θα λήξει υπέρ του προέδρου Trump, η αντίστροφη μέτρηση για την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ θα αρχίσει και ο Trump θα χρειαστεί σκληρό κυνήγι ψήφων για να επανεκλεγεί.

Ψηφίζουν εκατομμύρια Ελληνοαμερικανών αλλά και Αμερικανοϊσραηλινών.

(*) Αλέξανδρος Δρίβας: Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after Cold War Era).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το μήνυμα του Ιράν με την άμεση απάντηση στις ΗΠΑ: Δεν θέλει πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: