Ο θρήνος του Τζακ Νίκολσον για τον Κόμπι Μπράιαντ: Η Αμερική παραμένει σε ένα απίστευτο σοκ…

Οι οπαδοί των Λος Άντζελες Λέικερς, μικροί και μεγάλοι, θρηνούν τον άδικο χαμό του Κόμπι Μπράιαντ, στο Λος Άντζελες. EPA, DAVID SWANSON




Φόρο τιμής στον αδικοχαμένο καλαθοσφαιριστή των Lakers Κόμπι Μπράιαντ απότισε ο Τζακ Νίκολσον σε συνέντευξη που έδωσε στο CBS μετά την ανακοίνωση του τραγικού θανάτου του 41χρονου θρύλου των Lakers.

«Η αντίδρασή μου είναι ίδια με όλους στο Λος Άντζελες. Εκεί που νομίζουμε ότι όλα είναι στέρεα, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον τοίχο. Συνήθιζα να βλέπω και να συζητώ με τον Κόμπι αυτό με σκοτώνει. Είναι ένα τρομερό γεγονός» είπε.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός θυμήθηκε την πρώτη φορά που συνάντησε τον Μπράιαντ: «Τον πείραζα… και του έδωσα μία μπάλα του μπάσκετ και τον ρώτησα αν θέλει να την υπογράψω γι’ αυτόν. Με κοίταξε λες και ήμουν τρελός».

  • Φανατικός θαυμαστής των Lakers, ο Νίκολσον κάθονταν στην αριστερή πλευρά του γηπέδου για να μπορεί να βλέπει τον Μπράιαντ. «Καθόμουν εκεί για να μπορώ να τον βλέπω να κάνει το άλμα και να μπορώ από την πρώτη στιγμή να ξέρω αν θα μπει το καλάθι».

Την Κυριακή, ο Μπράιαντ, σκοτώθηκε μαζί με την 13χρονη κόρη του, Gianna Maria-Onore, και άλλους επτά, ύστερα από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

«Θυμάμαι, συνολικά, πόσο σπουδαίος παίκτης ήταν. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα μας λείψει», είπε ο Νίκολσον.

Ο Νίκολσον δεν είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που αποτίει φόρο τιμής στον καλαθοσφαιριστή, πολλοί είναι αυτοί που έχουν δηλώσει τη θλίψη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η τελετή απονομής των βραβείων Grammy ήταν ένας φόρος τιμής για τον Κόμπι Μπράιαντ.

  • «Σ’ αγαπάμε Κόμπι»: ο κόσμος του αθλητισμού και της τέχνης θρηνεί τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυδους από τους πλούσιους και διάσημους που πήγαιναν στο γήπεδο για να τον θαυμάσουν μέχρι τον νυν και πρώην προέδρους των ΗΠΑ, μέλη του Basketball Hall of Fame και τους αναρίθμητους θαυμαστές του, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να θρηνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Mamba».

Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν. Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν αμέσως την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν απευθείας νέα και αντιδράσεις για το δυστύχημα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα δεν συμφωνούν και σε πολλά, αλλά ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του — και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

  • «Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του NBA.
  • Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Λίζο, στιχουργός και ερμηνεύτρια της μουσικής R&B, αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Γκράμι στον Μπράιαντ: «η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η καλλιτέχνιδα, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος.

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής». Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο Έργουιν «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Ίσως αυτός που εξέφρασε περισσότερο από κάθε άλλον το γενικό αίσθημα να ήταν ο Ντουέιν Γουέιντ, τρεις φορές πρωταθλητής του NBA, όταν έγραψε στο Twitter: «Όχι, Θεέ μου, σε παρακαλώ όχι».

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στον χθεσινό αγώνα τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

«Είναι σαν κακό όνειρο. Ο Κόμπι είναι ο λόγος που αγαπάω αυτό το άθλημα. Ο δικός μου υπερήρωας. Σπάει η καρδιά μου για την οικογένειά του και για τις οικογένειες των υπολοίπων ανθρώπων που χάθηκαν. Ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον θρηνήσουν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

  • Τζόκοβιτς, Οσάκα, Ναδάλ και Κύργιος θρηνούν για την απώλεια του Κόμπι Μπράιαντ

Το παγκόσμιο τένις θρηνεί για την απώλεια του Κόμπι Μπράιαντ. Η Μελβούρνη, όπου διεξάγεται το Australian Open, ξύπνησε με την τραγική είδηση του θανάτου του θρύλου του NBA, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους καλύτερους παίκτες του αθλήματος να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Ο -κάτοχος του τίτλου στη διοργάνωση- Νόβακ Τζόκοβιτς είχε μιλήσει με αγάπη για τη σχέση του με τον πρώην παίκτη των Λος Άντζελες Λέικερς σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο και ολοκλήρωσε την ανάρτησή του στο Twitter με τη φράση: «Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου». «Η καρδιά μου πραγματικά θρηνεί για τα νέα σήμερα. Ο Κόμπι ήταν ένας σπουδαίος μέντορας και φίλος σε μένα» έγραψε ο Σέρβος και συμπλήρωσε:

«Εσύ και η κόρη σου θα ζείτε πάντα στις καρδιές μας. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους Μπράιαντ και σε κάθε οικογένεια που υποφέρει από αυτή την τραγωδία».

Στο μεταξύ, και η Ναόμι Οσάκα, η οποία κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο των γυναικών στη Μελβούρνη, χαρακτήρισε μέντορα τον “Black Mamba”, γράφοντας στο Twitter:

  • «Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω, επομένως σου γράφω αυτό το γράμμα. Σ’ ευχαριστώ που ήσουν εσύ. Σ’ ευχαριστώ που ενέπνευσες τον κόσμο παντού, δεν έχεις ιδέα πόσες πολλές καρδιές έχεις αγγίξει. Σ’ ευχαριστώ που ήσουν τόσο ταπεινός και δεν ενεργούσες με τρόπο τόσο μεγάλο όσο είσαι. Σ’ ευχαριστώ που ενδιαφερόσουν και με “τσέκαρες” μετά τις σκληρές ήττες μου. Σ’ ευχαριστώ που μου έστελνες τυχαία μηνύματα ρωτώντας με: “Είσαι καλά;”. Σ’ ευχαριστώ που με δίδαξες τόσα πολλά στο μικρό διάστημα που ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να σε γνωρίσω. Σ’ ευχαριστώ που υπήρξες. Θα είσαι πάντα ο δικός μου μεγάλος αδελφός/μέντορας/έμπνευση. Σε αγαπώ».

Σοκαρισμένος από την απώλεια του Κόμπι Μπράιαντ δήλωσε και ο Ράφα Ναδάλ. «Ξύπνησα σήμερα το πρωί με αυτά τα τραγικά νέα, είμαι εξαιρετικά λυπημένος. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία» είπε ο Ισπανός μετά τη νίκη του επί του Νικ Κύργιου στη “Rod Laver Arena”.

Από την πλευρά του, ο ομογενής τενίστας από την Αυστραλία φαινόταν έτοιμος να κλάψει, ενώ έμπαινε στο κορτ φορώντας μια φανέλα των Λέικερς με το όνομα του Μπράιαντ στην πλάτη, την οποία φορούσε στη διάρκεια της προθέρμανσης. Ο Κύργιος χαρακτήρισε «φρικτά» τα νέα του θανάτου του Μπράιαντ και είπε μεταξύ άλλων: «Το μπάσκετ είναι πρακτικά η ζωή μου. Το παρακολουθώ κάθε μέρα. Το παρακολουθώ για όσο μπορώ να θυμηθώ».

  • Ταυτοποιήθηκαν και οι 9 επιβαίνοντες στο δυστύχημα με το μοιραίο ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ

Ταυτοποιήθηκαν και οι εννέα επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους από το δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη εχθές το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι το ελικόπτερο του Κόμπι Μπράιαντ συνετρίβη στην περιοχή Καλαμπάσας, στη νότια Καλιφόρνια. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν ταυτοποιηθεί τα ονόματα των οκτώ από τους εννέα επιβαίνοντες, ενώ δεν είχε επιβεβαιωθεί αυτό του πιλότου της μοιραίας πτήσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβαίνοντες πήγαιναν σε αγώνα μπάσκετ, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο. Το σκάφος πετούσε σε συνθήκες ομίχλης, οι οποίες θεωρούνταν τόσο επικίνδυνες, ώστε τα ελικόπτερα της τοπικής αστυνομίας να μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος.

Όπως μετέδωσε το CBS, εκτός από τον παλαίμαχο θρύλο του NBA, στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα Μπράιαντ, ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του, Κέρι, και η κόρη τους, Αλίσα Αλτομπέλι, η προπονήτρια μπάσκετ της Τζιάνα, Κριστίνα Μάουζερ, η συμπαίκτρια της Τζιάνα, Πέιτον Τσέστερ, και η μητέρα της Πέιτον, Σάρα Τσέστερ, καθώς και ο πιλότος Άρα Ζομπαγιάν.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λος Άντζελες, United States
Μελβούρνη, Australia

Λεπτά πριν από τη συντριβή ο πύργος ελέγχου προειδοποιεί τον Κόμπι: «Πετάτε πολύ χαμηλά» [εικόνα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: