Ο Πρόεδρος της Πολωνίας κατηγορεί τον Πούτιν για «ιστορικά ψεύδη»: Το «αντισημιτικό γουρούνι»

File Photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην διάρκεια συνάντησής του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GERARD JULIEN / POOL MAXPPP OUT




Ο Andrzej Duda κατηγόρησε τον ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για διάδοση «ιστορικών ψευδών» για την Πολωνία, κατά τη διάρκεια προετοιμασιών των εκδηλώσεων που σηματοδοτούν την 75η επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς, γράφουν οι James Shotter και Agata Majos στην εφημερίδα Financial Times.

Σε συνέντευξη του στους FT, o κ. Duda σχολιάζει τους ισχυρισμούς του κ. Putin για το παρελθόν της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας ότι η Πολωνία φταίει εν μέρει για το ξέσπασμα του Β ΠΠ. Εξάλλου, πριν από ένα μήνα, ο ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τον πολωνό Πρέσβη στη ναζιστική Γερμανία ως «αντισημιτικό γουρούνι».

«Οι δηλώσεις του κ. Putin συνιστούν πλήρη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Αυτό έχει ένα συγκεκριμένο όνομα, είναι μια ιδεολογία, ένα είδος μετασταλινικού ρεβιζιονισμού», ανέφερε ο κ. Duda από το Προεδρικό Μέγαρο στη Βαρσοβία.

«Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για υβριδικής μορφή πόλεμο που βασίζεται στην προπαγάνδα. Υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται ότι οι δηλώσεις Putin χρησιμοποιούνται για εσωτερική προπαγάνδα. Για εμάς δεν υπάρχει διαφορά. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι αυτά τα ιστορικά ψεύδη διαδίδονται σε όλο τον κόσμο. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Ο κ. Duda θα συμμετάσχει στους εορτασμούς στη μνήμη των νεκρών του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου και παράλληλα, έχει προσκληθεί να παρευρεθεί σε τελετή στην Ιερουσαλήμ στις 23 του μηνός, στην οποία θα παρευρεθεί πλήθος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Ωστόσο, αποφάσισε να μην παραστεί τελικά στην εκδήλωση στο Ισραήλ αφότου ενημερώθηκε ότι, σε αντίθεση με τον κ. Putin και άλλους ηγέτες (Γαλλίας και Γερμανίας μεταξύ άλλων) δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ομιλία. «Η απουσία μου συνιστά διαμαρτυρία για τη διαστρέβλωση της αλήθειας από το ρώσο Πρόεδρο», επεσήμανε ο κ. Duda.

Τίτλος: Polish president accuses Putin of “historical lie” over Second World War

Παραίτηση Λουίτζι Ντι Μάιο:«Για τα Πέντε Αστέρια έφτασε η στιγμή της επανίδρυσης»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: