Ο Πομπέο σπεύδει στο Βερολίνο για τη Λιβύη: Τι θα ζητήσει; Ισχυρή υποστήριξη στην εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. EPA, ERIK S. LESSER




Για να θεωρηθεί επιτυχημένη η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, το πρωταρχικό θέμα είναι η εκεχειρία, είπε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τους δημοσιογράφους για την εκεί παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Θα ήταν καλό να είχαμε κι άλλα πράγματα, που θα θέλω να υποβαθμίσω, αλλά είναι επιτακτική η συνέχιση της εκεχειρία», είπε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι στο Βερολίνο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στις συζητήσεις του με τους διεθνείς ηγέτες θα υποστηρίξει τρία πράγματα:

  • «Το πρώτο είναι η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη,
  • Το δεύτερο η απόσυρση όλων των εξωτερικών δυνάμεων και
  • Το τρίτο η επιστροφή σε μια λιβυκής ηγεσίας πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του κ. Πομπέο στη διάσκεψη αντανακλά την προτεραιότητα των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα Λιβυκά μέρη στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης παύσης των εχθροπραξιών και μιας πολιτικής διευθέτησης η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Λίβυους να απολαύσουν ένα πιο ειρηνικό μέλλον».

Κληθείς να σχολιάσει αν η Ελλάδα που δεν της δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στη διάσκεψη, έχει το δικαίωμα, ο αξιωματούχος είπε πως αποφεύγει να προβεί σε εικασίες.

«Ήταν μία διάσκεψη η οποία οργανώθηκε από κοινού από τους Γερμανούς και τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε στο Πεντάγωνο ερώτημα σχετικό με την παρουσία ή μη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ενώ αναφορικά με το κατά πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν από την ανακοίνωση της Τουρκίας πως θα στείλει δυνάμεις στη Λιβύη, είπε:

«Όσον αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες που μόλις κατονομάσατε, επιθυμούμε σφόδρα να δούμε ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές ή ξένες παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε η σύγκρουση να διευρυνθεί πέρα από αυτό που έχει ήδη γίνει και αυτή είναι μια κατάσταση όπου οι ξένες παρεμβάσεις, επιδεινώνουν μόνο τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη χώρα».

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Ουάσιγκτον 17/01/2020 06:50

Την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη θα ζητήσει στο Βερολίνο ο Πομπέο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: