Ο Πάιατ πιστεύει ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο στη Νότια Ευρώπη

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δημήτρη Απόκη. Φωτογραφία via ERT




Εκπληκτικά επιτυχημένη χαρακτήρισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «αναγνωρίστηκε όλη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στις διμερείς σχέσεις»

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δημήτρη Απόκη, που μεταδόθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως ως Αμερικανός διπλωμάτης για περισσότερα από 30 χρόνια, σπάνια έχει συναντήσει τόσο γνήσια και θερμή υποδοχή με την οποία έγινε δεκτός ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες του τις συναντήσεις.

  • Επίσης, επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με σαφήνεια στην Ουάσιγκτον τις προκλήσεις της Τουρκίας, αναφέροντας πως «ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αποτελεσματικός τόσο όσον αφορά στην παρουσίαση στον πρόεδρο, στον αντιπρόεδρο, στον υπουργό Πομπέο αλλά και στο Κογκρέσο και στα “think tank”, των ανησυχιών της Ελλάδας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και στο να καταστήσει εξαιρετικά σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι πηγή προβλημάτων, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να είναι παράγοντας σταθερότητας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης των ΗΠΑ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, είπε: «Υπήρξαν εικασίες στον Τύπο για διαμεσολάβηση, για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα στο μέλλον. Πάντοτε είμαστε αναμεμειγμένοι. Εργαζόμαστε μέσω των πρεσβευτών μας εδώ στην Αθήνα και στην Άγκυρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στη Νότια Ευρώπη. «Ο πρωθυπουργός ορθώς τράβηξε την προσοχή στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, στην κατασκευή του αγωγού IGB (Βουλγαρία), της επέκτασης της Ρεβυθούσας, την προοπτική της πρώιμης υλοποίησης του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο στη Νότια Ευρώπη».

  • Τόνισε ότι ήταν εξαιρετική συγκυρία ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή του Eastmed και του νομοσχεδίου Eastmed Act στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι δείχνει την έντονη υποστήριξη των ΗΠΑ. «Καταδεικνύει την υποστήριξή μας στο σχέδιο για τον αγωγό, στη συστηματική προσήλωση στην ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο το Ισραήλ και η Κύπρος αλλά και η Αίγυπτος και άλλες δυνάμεις».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εξήρε τον ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, δηλώνοντας πως το μήνυμα ότι η Ελλάδα ειναι έτοιμη για επενδύσεις, πέρασε και σημείωσε: «Ο καλύτερος αξιωματούχος προώθησης των επενδύσεων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός υπέρμαχος των επενδύσεων. Έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις».

Δ. Μάν., ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νησιά έχουν δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: