Ο ΟΗΕ μπορεί να επιβάλει σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν το πράττει, λέει ο Μαυρογιάννης

File Photo: Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον (πρώην) διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της επίκλησης αρχών του ΟΗΕ και των δράσεων που αναλαμβάνει, είναι το κλειδί για την αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρεμβαίνοντας την Τετάρτη στη συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης με θέμα την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το έργο του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ έχει τόσο τη νομική βάση όσο και τα εργαλεία για να επιβάλει το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο από τα κράτη μέλη, εντούτοις τις πλείστες φορές δεν το πράττει.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος, ως χώρα μέρος της οποίας τελεί υπό συνεχιζόμενη κατοχή και που βιώνει εδώ και χρόνια τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κλιματική κρίση αναδύεται ως μια απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, όπως αποδεικνύεται και από την αυξανόμενη διασύνδεση της με συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να αναλογιστούμε αν ο ΟΗΕ έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση των συγκρούσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής και επέσυρε την προσοχή στην ανάγκη απάντησης σωρείας ερωτημάτων σχετικά με τις συνέπειες, σε κράτη και ανθρώπους, του γεγονότος ότι μέρη του πλανήτη θα γίνουν μη κατοικήσιμα την επόμενη δεκαετία και οι εκτοπισμένοι θα ανέλθουν σε εκατομμύρια. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης μιας συνολικής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται επαρκώς και στην ανθρώπινη διάσταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στο θέμα της οικονομικής κατάστασης του ΟΗΕ, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πακέτο του Γενικού Γραμματέα και δήλωσε ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες αναφορικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Καταλήγοντας, τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια πιο ορθολογική, οικονομικά αποδοτική, και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων προσέγγιση για αντιμετώπιση των προκλήσεων με στόχο να παραμείνει ο ΟΗΕ ισχυρός και αποτελεσματικός.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Απόλυτη ικανοποίηση Προέδρου Αναστασιάδη από πρόοδο στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: