Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι: Συνάντηση με Μακρόν για Τουρκία, πλεονάσματα και φρεγάτες

File photo: ANA-MPA/PM PRESS OFFICE/DIMITRIS PAPAMITSOS




Στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση, δεύτερη μέσα σε 6 μήνες, γίνεται σε μια περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη Γαλλία να έχει συνταχθεί πλήρως με τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι στις προκλήσεις και της παρανομίες του Ερντογάν.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ πριν δύο ημέρες επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Λιβύης ενώ ο πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδα στην τελευταίο σύνοδο κορυφής της Ε.Ε..

  • Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που θα ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Η Αθήνα αναμένει στήριξη από την πλευρά της Γαλλίας και στον στρατηγικό στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.Το θέμα συζήτησε και στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Το Παρίσι αντιμετωπίζει θετικά την χαλάρωση του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί ο στόχος του 3,5% για την ελληνική οικονομία και αναμένεται να «βάλει πλάτη» τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε Σύνοδο Κορυφής, όταν τεθεί επισήμως το θέμα από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού με την αγορά δύο φρεγατών με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, μια κίνηση που στην περίπτωση που επιτευχθεί θα δώσει μια νέα δυναμική στη χώρα μας απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, όπως η κοινή πορεία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια θα έχει μια διευρυμένη συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είτε έχουν παρουσία στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν. Άλλωστε Επίσης, η γαλλική Total είναι παρούσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία με ΕΛ.ΠΕ. και Exxon για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Κρήτη.

  • Την ώρα που οι δύο ηγέτες θα συναντώνται στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θα διεξάγεται παράλληλα το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 70 γαλλικές επιχειρήσεις και το παρών θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Χαρακτηριστικός του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά, και στήριξης στην ελληνική οικονομία, είναι ο τίτλος του φόρουμ: «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Οι κλάδοι που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Γαλλία είναι η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές, ενώ ήδη γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στη χώρα μας.

Hellas Journal

Σημαντικός εταίρος μας η Ελλάδα: Ψευτοσυμφωνία το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης» δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: