Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Λιού Χε την επόμενη εβδόμαδα στην Ουάσινγκτον για την εμπορική “εκεχειρία”

File Photo: Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου Λιού Χε θα μεταβεί στις 13 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας. EPA/MICHAEL REYNOLDS




Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του στις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, θα υπογράψει τη «φάση 1» της συμφωνίας στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο Λιου θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 13-15 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες και από τις δύο πλευρές παραμένουν σε στενή επικοινωνία για τις λεπτομέρειες της υπογραφής της συμφωνίας, δήλωσε ο Γκάο σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 31 Δεκεμβρίου ότι η Φάση 1 της συμφωνίας με την Κίνα θα υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θα υπογράψει τη συμφωνία με «υψηλόβαθμους αντιπρόσωπους της Κίνας» και ότι στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για να ξεκινήσει συνομιλίες για την επόμενη φάση.

Ο πολύμηνος εμπορικός πόλεμος

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο έναντι του Πεκίνου πριν από ενάμιση χρόνο κατηγορώντας το για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και επιδοτήσεις που ευνοούν αθέμιτα τις κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της Φάσης 1 της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα αναμένεται να μειωθούν οι δασμοί και να αυξηθούν οι αγορές από την Κίνα αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης ενώ παράλληλα να διευθετηθούν κάποιες διαφωνίες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Μυστικό το κείμενο ακόμη

Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστή καμία εκδοχή του κειμένου αυτού και δεν υπάρχει δημοσίως δέσμευση από την κινεζική πλευρά σε βασικά σημεία όπως η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών κατά 200 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Κίνα δεν θα αυξήσει τα ετήσια όρια για εισαγωγές με χαμηλούς δασμούς προϊόντων όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι προκειμένου να αντισταθμίσει την αύξηση των αγορών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ο Χαν Τζουν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος αρμόδιος για την αγροτική πολιτική, σύμφωνα με τον κινεζικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Caixin.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δυσκολέψει το Πεκίνο στο να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις για τις εισαγωγές στη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας που πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία πιθανόν θα διπλασιάσει τις αγορές από την Κίνα, από τα 24 δισεκ. δολάρια που ήταν πριν τον εμπορικό πόλεμο στα 40-50 δισεκ. δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Reuters-Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ / ΤΦ
Πεκίνο, Κίνα

Αυτοσυγκράτηση από ΗΠΑ και Ιράν ζητεί η Κίνα: “Δεν συμφέρει κανέναν η κρίση στη Μ. Ανατολή”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: