O Ερντογάν θυμήθηκε τον θρυλικό «Λεφτέρ»: Η προπαγάνδα ξεπερνά τις… λεπτομέρειες

«Ξέρω πως όταν πεθάνω θα τυλίξουν το φέρετρό μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό»., φέρεται να έχει πει ο θρυλικός Λεφτέρ. Photo via Twitter




Τη μνήμη του ομογενούς ποδοσφαιριστή Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη, του θρυλικού «Λεφτέρ» ο ποίος πέθανε σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια θέλησε να τιμήσει ο Ερντογάν, ο οποίος ανέγραψε στο twitter:

«Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη».

Ο «Λεφτέρ» γεννήθηκε στην Πρίγκηπο στις 22 Δεκεμβρίου 1925, τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η οικογένειά του είχε δέκα παιδιά και ο (ψαράς) πατέρας του αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα. Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο ο Λευτέρης τα έκανε, εξυπακούεται, στις αλάνες του νησιού.

Εκεί θα αποκτήσει και το προσωνύμιο «κιουτσούκ», δηλαδή μικρός, μικροκαμωμένος, αρχικά για να τον ξεχωρίζουν από τον μεγαλύτερο αδερφό του, και έπειτα λόγω του ύψους του που ήταν μόλις 1,69 μ.

Το 1947 οι εμφανίσεις του Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη με την Ταξίμ, της Κωνσταντινούπολης, κέντρισαν το ενδιαφέρον της Φενέρμπαχτσε που του προσέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο.

Η ελληνική καταγωγή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων οι οποίες όμως τελείωσαν αμέσως μόλις οι Τούρκοι τον είδαν να μεγαλουργεί στο γήπεδο.

Το 1948 η τουρκική του υπηκοότητα θα του δώσει μια θέση στην εθνική ομάδα της Τουρκίας με την οποία αγωνίστηκε περίπου 50 φορές.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Πρίγκηπος. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 86 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Με πληροφορίες από Wikipedia, Pontos News

Ακάθεκτος συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν: Νέες συλλήψεις 176 γκιουλενιστών

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: