Ο Ερντογάν λέει ότι τα έχει βρει με την Ιταλία για τη Λιβύη: Είναι αλήθεια; Το ξέρει η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μια δήλωση που αν αποδειχθεί αληθινή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπλοκή της Ιταλίας στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε για την Ιταλία ότι παρά τη συμμετοχή της στον EastMed έχουν δημιουργηθεί πολύ διαφορετικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας λόγω του πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι γίνονται συζητήσεις με την Ιταλία για να συνεργαστεί με την Τουρκία στις έρευνες της συμφωνίας της με τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να συμμετέχουν ως συνέταιροι και με άλλες χώρες και πως σε αυτό υπάρχει ομοφωνία και με τον Σαράτζ. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε και πάλι την Ε/κ πλευρά ότι δεν συμμορφώθηκε στον ίδιο διαμοιρασμό με την Τ/κ πλευρά των φυσικών πόρων της Κύπρου, λέγοντας πως ό,τι εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “”πρώτα πρώτα για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream) είναι πολύ πολύ σημαντικό”.

“Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς. Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτζ. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα. “Αυτά είναι πολύ σημαντικά για μας”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι και η Ιταλία έκανε μαζί τους διαπραγματεύσεις. “Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Αλλά παρόλα αυτά οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον ‘νότο’ και τον ‘βορρά’. Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ‘νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε σε αυτό. Δεν είπαν ποτέ να καθίσουν και να συζητήσουν γι αυτό με τον ‘βορρά’(ψευδοκράτος).

“Αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί”

“Ασφαλώς τώρα επειδή η δική μας ακτή είναι “απέναντι” από την ακτή της Λιβύης, γεννάται μια τέτοια δυνατότητα για μας και αυτό άλλωστε είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Και ασφαλώς τη πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο την έχουμε εμείς. Και αυτό μας διασφαλίζει μια επιπλέον δυνατότητα. Αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας των νησιών. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα χωρικά ύδατα”, ισχυρίστηκε.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ιστορικά στα σημαντικά ζητήματα της Τουρκίας ποτέ δεν εμφανίστηκε με την αντίληψη της μίας φωνής της χώρας, προσθέτοντας πως το ίδιο γίνεται τώρα και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου στο οποίο κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν είναι παρούσα. “Τα πλοία μας είναι εκεί, τα γεωτρύπανα μας εκεί, αλλά δεν τα βλέπει. Το πρόβλημα είναι εδώ”, ανέφερε

Για γαλλικό αεροπλανοφόρο

Ερωτηθείς για την παρουσία γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι σημαίνει η αποστολή του εκεί”. “Απόψε (χθες το βράδυ) δεν είχαμε την ευκαιρία με τον ίδιο (τον Μακρόν) να συζητήσουμε πολύ. Και μέσα στις διαπραγματεύσεις μπορώ να πω ότι δεν είπε κάτι πολύ σοβαρό στο θέμα της Λιβύης. Επομένως το μόνο του σημαντικό πλεονέκτημα στα βήματα που θα κάνει στην διαδικασία από δω και μπρος μπορεί να είναι η συμμετοχή του στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μέλος”, ανέφερε. Για τη συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία ως συντονιστής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν είναι σωστό να μπει στη διαδικασία η ΕΕ ως συντονιστής ενώ υπάρχουν τα ΗΕ”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: