Ο Χαφτάρ συναποφασίζει σήμερα με τον Πρωθυπουργό τη στρατηγική για τη σύνοδο του Βερολίνου

Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Photo via Twitter από @LNA2019M




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναποφασίσει με τον στρατάρχη Χαφτάρ την στρατηγική που θα ακολουθήσει στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο κ. Χαφτάρ αναμένεται στη διάρκεια της συνόδου να διαμαρτυρηθεί για την απουσία της Ελλάδας από τη σύνοδο του Βερολίνου.

Μία ένδειξη ότι επίκειτο η επίσκεψη του κ. Χαφτάρ προσέφερε πάντως κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης (στον Alpha) o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • «Το ότι απουσιάζουμε από τη διάσκεψη της Λιβύης, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε διπλωματία. Και τις επόμενες ώρες θα ακούσετε μερικές ειδήσεις», είπε o πρωθυπουργός, χωρίς βεβαίως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Χαλίφα Χάφταρ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες το βράδυ ο κ. Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι, ο οποίος σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και μιλά ελληνικά.

Ο κ. Χαφτάρ θα διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «King George». Φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική. Επειδή δεν είναι αρχηγός κράτους το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο.

Με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα παίκτης, αναφέρει το Πρώτο Θέμα και σημειώνει:

  • Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

Η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη μετέδωσε ότι με έκπληξη αντιμετώπισαν στην Τουρκία την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

Σύσσωμος ο τουρκικός τύπος μετέδωσε χθες το βράδυ την είδηση της απρόσμενης επίσκεψης του στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας προδικάζουν ότι η επίσκεψη αυτή θα προκαλέσει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ:

Στην Αθήνα προσγειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 20:30 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Στην είσοδο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας τον περίμενε ο Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν ιδιωτική και διήρκεσε μόλις 10 λεπτά – παρών ήταν και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Στο πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην πρωτεύουσα περιλαμβάνεται η σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Alpha είχε προϊδεάσει νωρίτερα, πως επίκειται μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Και προφανώς αναφερόταν ακριβώς στην επίσκεψη Χαφτάρ.

Ετσι, ο στρατάρχης Χαφτάρ -«αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη- θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα και στις 13:00 την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Βουλή. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντηθεί επίσης -νωρίτερα, την ίδια ημέρα- με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Το βράδυ της Πέμπτης θα δειπνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους Τασούλα και Διακόπουλο, ενώ είχε ήδη ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Τα λιβυκά μέσα γνώριζαν την επίσκεψη του στρατάρχη στην Αθήνα

Νωρίτερα, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μη διαψεύδει τις πληροφορίες. Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται από αναλυτές ότι αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς για τη μη πρόκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις την Τετάρτη, ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε συγκεκριμένα σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Tην ίδια ώρα, για τη μη πρόκλησή της στην ίδια διάσκεψη, διαμαρτύρεται και η Τυνησία.

Και οι διπλωματικές «ζυμώσεις» στο γεωπολιτικό σκάκι, συνεχίζονται…

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα στείλει στρατό στη Λιβύη, καθώς και σεισμογραφικό σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η τουρκική ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος δήλωσε για την περίπτωση που σταλεί τουρκικός στρατός:

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγξει τη χώρα μας. Θα τους αναγκάσουμε να παραδοθούν και να σηκώσουν τα χέρια τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χάφταρ, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Άγκυρα στείλει στρατό.

Στόχος του Ερντογάν είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της ετοιμόροπης κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία και είναι όργανό του στη Λιβύη και μέσω αυτής από τη μια βάζει πόδι στη Λιβύη και από την άλλη, μέσω του μνημονίου, αποκτά πρόσχημα νομιμότητας για να βάλει χέρι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι είχε δηλώσει σχετικά: «Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη», προσθέτοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη για «να προστατεύσει τον λαό της».

O στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ “τα είπε” με το Νίκο Δένδια: Σήμερα θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: