Ο αγωγός «Turkish stream» διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας δήλωσε ο Βούτσιτς

Από τα εγκαίνια του αγωγού «Turkish stream». EPA, TOLGA BOZOGLU




Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέδωσε στρατηγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον αγωγό «Turkish stream».

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε, από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στην τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού, ότι η Σερβία αναβαθμίζεται οικονομικά και καθίσταται ενεργειακός παράγοντας στην περιοχή.

«Ο αγωγός ‘Turkish stream’ είναι στρατηγικής σημαίας για το μέλλον της Σερβίας, για την ενεργειακή ασφάλεια, την προσέλκυση επενδύσεων και για την περαιτέρω οικονομική και βιομηχανική πρόοδο της χώρας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Υπογράμμισε την σημασία που θα έχει για την Σερβία και την ευρύτερη περιοχή «η λειτουργία ενός δικτύου που θα εξασφαλίζει συνεχή ροή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές». Επισήμανε ότι η αστάθεια στην Μέση Ανατολή και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενισχύει την σημασία του αγωγού «Turkish stream».

Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού «Turkish stream» που διασχίζει την Σερβία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, εννέα μόλις μήνες από την έναρξη των εργασιών. Ξεκινάει από τα σύνορα με την Βουλγαρία και καταλήγει στα σύνορα με την Ουγγαρία κοντά στην περιοχή Χόργκος.

Το μήκος του τμήματος αυτού είναι 403 χιλιόμετρα και την κατασκευή του χρηματοδότησε η ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Το μόνο που έμεινε να κατασκευαστεί στην Σερβία, για να μπορεί ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία, είναι ένας τερματικός σταθμός συμπίεσης στην πόλη Ζάετσαρ της ανατολικής Σερβίας.

Ο αγωγός αυτός θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με την προϋπόθεση ότι οι Βούλγαροι θα έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του δικού τους τμήματος. Οι εργασίες κατασκευής του τμήματος που διασχίζει την Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι, Σερβία

 

Πούτιν και Ερντογάν καλούν σε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μέχρι την Κυριακή 12/1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: