Η τουρκική ΜΙΤ δολοφόνησε στο Ιράκ την αρχηγό των γυναικών του PKK, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ [video]

Η Εσμέ Εράτ εντάχθηκε στο PPK το 1989, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ. Photo: Φιλελεύθερος




Έπειτα από συγχρονισμένη επιχείρηση των τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εξουδετερώθηκαν η αρχηγός του γυναικείου βραχίονα του κουρδικού PKK Εσμέ Εράτ, καθώς επίσης και ο οδηγός της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», αλλά και τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως γράφει το Έθνος, η επιχείρηση κατά της Εράτ έλαβε χώρα στο Ορος Καντίλ, που βρίσκεται επί ιρακινού εδάφους. Η Εσμέ Εράτ εντάχθηκε στο PPK το 1989, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ. Το 1993 μετέβη από τη Γερμανία στη Συρία, όπου έλαβε πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η Εράτ ήταν επικεφαλής του γυναικείου βραχίονα του PKK από το 2014. Αυτή ουσιαστικά οργάνωνε τον τρόπο δράσης των γυναικών της οργάνωσης στο Καντίλ.

Υπενθυμίζεται πως το 2018, με τη διακήρυξη ότι «στόχος μας είναι να αποξηράνουμε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό έλος», ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε επίσημα την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του αρχηγείου του PKK στο Ορος Καντίλ.

«Εχουμε εξουδετερώσει χιλιάδες τρομοκράτες εντός κι εκτός της χώρας και τώρα θα εξαλείψουμε το Καντίλ ως απειλή και πηγή τρομοκρατίας για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος από βήματος προεκλογικής συγκέντρωσης στην κεντρική Ανατολία, λίγο αφότου 20 αεροσκάφη των τουρκικών δυνάμεων είχαν εξαπολύσει μπαράζ βομβαρδισμών στην περιοχή, καταστρέφοντας -για αρχή- 14 κουρδικούς στόχους, μεταξύ αυτών κρησφύγετα και αποθήκες όπλων.

Ολα αυτά σε βάθος τουλάχιστον 40 χλμ. από τη μεθόριο με το Βόρειο Ιράκ, όπου η Τουρκία διατηρεί σήμερα -όπως επισημαίνει η «Hurriyet»- ένδεκα βάσεις.

η Εσμέ Εράτ γεννήθηκε το 1965 και εντάχθηκε στο ΡΚΚ το 1989, όταν βρισκόταν στην επαρχία Ντιγιάρμπαρκιρ. Πήγε από τη Γερμανία στη Συρία το 1993 και έλαβε πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση από τον Οτσαλάν.

Εκείνη την περίοδο ήταν ένα από τα βασικά στελέχη του γυναικείου κινήματος του PKK. Η Εσμέ Εράτ ανέλαβε την ευθύνη συντονισμού της οργάνωσης PAJK το 2014-2015 και διετέλεσε σε συντονιστικό ρόλο στο PAJK της περιοχής Mahmur-Kandil το 2018. Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την εξουδετέρωσή της.

ΕΘΝΟΣ

Αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν τις πτήσεις σε εναέριους χώρους Ιράν,Ιράκ για λόγους ασφαλείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: