Νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας στη Μέση Ανατολή: Άρχισε η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν στην Αίγυπτο

File Photo: Πλατφόρμα ενεργειακής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος Κύπρου
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, το οποίο θα υγροποιείται και θα εξάγεται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που αποτιμάται στα 13,3 δισεκ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου.

  • Σύμφωνα με το υπουργείο, η Αίγυπτος φιλοδοξεί μέσω της συμφωνίας αυτής να γίνει περιφερειακός «κόμβος» στον τομέα του αερίου.

«Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο είναι η πρώτη στο είδος της μετά την υπογραφή των συμφωνιών ειρήνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.

Η συμφωνία για το αέριο που υπέγραψε πέρυσι ο αιγυπτιακός όμιλος Dolphinous Holdings προβλέπει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προέρχεται από τα κοιτάσματα αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ.

  • Οι εξαγωγές από το Λεβιάθαν ξεκίνησαν σήμερα και εκείνες από το κοίτασμα Ταμάρ προβλέπεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Delek, μέλος της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το Λεβιάθαν, το Ισραήλ θα παρέχει 64 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για 15 χρόνια, κυρίως μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την ισραηλινή πόλη Ασκελόν με την Αλ-Αρίς, στην Αίγυπτο.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γιόσι Άμπου, διευθύνων σύμβουλος της Delek.

Το Κάιρο είχε εξαγάγει αέριο στο Ισραήλ και στο παρελθόν, όμως ο χερσαίος αγωγός αποτέλεσε στόχο πολλών επιθέσεων τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ, το 2011 και 2012.

Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο παρουσία του Στάινιτζ για την επίσημη επικύρωση της διμερούς συμφωνίας.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

“Όχι” από τον Χασάν Ροχανί σε μια νέα “συμφωνία Τραμπ” για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal