Νέα χρηματοδότηση και άμεσα για το μεταναστευτικό ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη

File Photo: Πρόσφυγες η μετανάστες αγοράζουν φρούτα και λαχανικά σε αυτοσχέδια αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Άμεση χρηματοδότηση νέων υποδομών και συνδρομή της Κομισιόν στις επιστροφές μεταναστών σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει πολυμερείς συμφωνίες, ζήτησε ο νέος Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον.

  • Η συνάντηση Μηταράκη, όπως και αντίστοιχη επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκο, αποτελούν την πρώτη συνεισφορά της ελληνικής πλευράς στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη διαμόρφωση των νέων προτάσεων της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, που θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι “είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, περιγράψαμε την κατάσταση στα ελληνικά νησιά από τη μεταναστευτική κρίση, τα 5 νησιά του Αιγαίου που αυτήν την στιγμή σηκώνουν στους ώμους τους όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη για το 2019”.

  • “Ζητήσαμε την αλληλεγγύη και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποσυμφόρηση των νησιών και στη χρηματοδότηση των απαραίτητων δομών που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε την κρίση για να περιοριστούν τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες”, σημείωσε.

“Συζητήσαμε και μετά την επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος με τις ελληνικές προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, την ανάγκη να υπάρχει μια συμφωνία στην Ευρώπη για το άσυλο, που θα στηρίζεται στη λογική της εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ ισόποσα το βάρος και αναλογικά το βάρος που προκύπτει από την μεταναστευτική κρίση. Μας αφορά όλους, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, χρειάζεται να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, δεν μπορεί η Ελλάδα και ειδικά τα πέντε νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος”, κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.

  • Συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στο ότι το 75% του πληθυσμού των κέντρων της Μόριας προέρχεται από το Αφγανιστάν και ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ για την επιστροφή τους στη χώρα αυτή, καθώς η ΕΕ έχει συνάψει τέτοια συμφωνία που ασφαλώς περιλαμβάνει και την Ελλάδα, πλην όμως οι αφγανικές αρχές αγνοούν τα ελληνικά αιτήματα με τεχνικά μέσα.

Σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στη συζήτηση με την Επίτροπο τέθηκε και το ζήτημα δημιουργίας κλειστών πολυλειτουργικών κέντρων, τον προκαταρκτικό διαχωρισμό των αιτήσεων (triage) με στόχο την επιτάχυνση της επεξεργασίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

“Ευρωπαϊκός” διπλασιασμός προσωπικού και αύξηση κονδυλίων για υπηρεσίες Ασύλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: