Να γίνουν στη Βιέννη -εάν γίνουν- οι διαπραγματεύσεις για την ιρανική κρίση, λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς

File Photo: «Είχαμε πολύ καλές εμπειρίες από τις διαπραγματεύσεις για την Πυρηνική Συμφωνία (σ.σ. οι οποίες είχαν διεξαχθεί στη Βιέννη το 2015) και πιστεύουμε ότι η διπλωματία και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί τον μόνο σωστό δρόμο για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», αναφέρει ο μελλοντικός καγκελάριος της Αυστρίας. @sebastiankurz




“Είναι αυτονόητο ότι η Βιέννη είναι πρόθυμη να είναι ο τόπος ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων εάν οι ΗΠΑ και το Ιράν θέλουν να διεξάγουν και πάλι συνομιλίες”, τονίζει ο μελλοντικός ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, την οποία αναπαράγουν αυστριακά ΜΜΕ.

  • «Είχαμε πολύ καλές εμπειρίες από τις διαπραγματεύσεις για την Πυρηνική Συμφωνία (σ.σ. οι οποίες είχαν διεξαχθεί στη Βιέννη το 2015) και πιστεύουμε ότι η διπλωματία και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί τον μόνο σωστό δρόμο για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    “Ήταν μια αντίδραση…” λέει για την αμερικανική επιδρομή

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται να δείχνει κατανόηση για τη δολοφονία του Ιρανού ανώτατου στρατιωτικού διοικητή από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «η θανάτωση του στρατηγού είναι μία αντίδραση απέναντι στην ιρανική στάση και στις προηγούμενες ιρανικές ενέργειες. Υπήρχαν κάθε τόσο επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και αμερικανικών εγκαταστάσεων. Ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί όπως ήταν, δηλαδή μία αντίδραση».
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε υπογραφεί, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις το 2015 στη Βιέννη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), την Γερμανία και το Ιράν, με στόχο τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον του.
Τον Μάιο του 2018, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από την Συμφωνία, γεγονός που οδήγησε την Τεχεράνη να διαμηνύσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτή.

  • Η επίσκεψη Ροχανί στην Αυστρία το 2018

Πάντως, σε επίσκεψή του στη Βιέννη, τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στις συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε διαβεβαιώσει για την προσήλωση της χώρας του στη Συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα (JCPOA), τονίζοντας πως, εάν οι άλλοι που είχαν υπογράψει την Συμφωνία μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιράν, η χώρα του θα συνεχίσει στην Συμφωνία, χωρίς τις ΗΠΑ.
Αναφέροντας, πως οι χώρες που υπέγραψαν την Συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) επέδειξαν όλες “μία ισχυρή πολιτική βούληση”, είχε εκφράσει την ελπίδα αυτές να κρατήσουν παρόμοια αποφασιστική στάση σε ό, τι αφορά το εμπόριο και την οικονομία.
Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος καταφέρθηκε κατά της Ουάσινγκτον, η οποία, όπως είπε, με την αποχώρησή της από την Συμφωνία όχι μόνον παραβίασε διεθνείς κανόνες, αλλά “αναμφίβολα” προκάλεσε ζημία και στην ίδια, καθώς, κατά την άποψή του, είναι περίεργο που μία χώρα παίρνει μία απόφαση ενάντια στα εθνικά της συμφέροντα.

  • Οι τότε επικρίσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εκφράζοντας την υποστήριξη του προς την Συμφωνία, είχε τονίσει πως “για την Αυστρία αυτή η πυρηνική συμφωνία είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”.
Ο Αυστριακός πρόεδρος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτή “η σημαντική διπλωματική επιτυχία”, επισφραγίστηκε “ομόφωνα” από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η τήρηση των συμφωνιών είναι “στοιχείο-κλειδί στη διεθνή συνεργασία”.
Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός, όπως είπε, ότι, επιπλέον, οι ΗΠΑ μετά από την αποχώρησή τους από την Συμφωνία, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του Ιράν, από τις οποίες πλήττονται αυστριακές επιχειρήσεις, που εκατοντάδες έχουν παρουσία στο Ιράν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη, Αυστρία

Τη νύχτα αποφασίζει η Τεχεράνη για τα πυρηνικά λόγω του θανάτου του Σουλεϊμανί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: