Μήνυμα κατά αναχρονιστικών ιδεών η συνεργασία για τον East Med λέει ο Χατζηδάκης

Ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του εισήγησης.ΑΠΕ – ΜΠΕ




Μήνυμα για όλες τις χώρες της περιοχής να εγκαταλείψουν αναχρονιστικές ιδέες συνιστά η επταμερής συνεργασία για τον East Med Gas, αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Επτά χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποφασίζουν να κάνουν το φυσικό αέριο και γενικότερα την ενέργεια, καταλύτη για τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ένα μήνυμα, δηλαδή, να εγκαταλείψουν ενδεχομένως αναχρονιστικές ιδέες που υπάρχουν και να προχωρήσουν σε αυτήν την συνεργασία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο ΚΥΠΕ, μετά τη λήξη της χθεσινής 3ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο “Μανάρα” της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν τέθηκαν θέματα περί τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε:

«Στη δική μου τοποθέτηση, αναφέρθηκα στο ρόλο της Τουρκίας και είπα ότι θα θέλαμε φυσικά τη συνεργασία της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και το περιβόητο μνημόνιο μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σάρατζ, με το οποίο αποφασίστηκε να καθοριστούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας την ώρα που δεν έχουν κοινά σύνορα».

Σχετικά με το τι αποκομίζει η Ελλάδα από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα συμμετέχει σε μία ευρύτερη συμμαχία από τη μια πλευρά, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, μία συμμαχία διαλόγου, συνεργασίας και νομιμότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από την άλλη πλευρά ενισχύει τη γεωστρατηγική της θέση συνολικά αλλά και ειδικότερα ως προς τα ενεργειακά θέματα».

Τέλος, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στον τομέα αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει μία πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική. Θυμίζω τους τελευταίους μήνες την υπογραφή κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται, την συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ένα σταθμό που θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό. Σας θυμίζω την υπογραφή για τον αγωγό East Med μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο και φυσικά το σημερινό φόρουμ το οποίο γίνεται ένας μόνιμος οργανισμός για το φυσικό αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε μόνο να κερδίσουμε από μία τέτοια πολιτική», κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος, Κάιρο

Σε περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος της Λιβύης συμφώνησαν Σούκρι – Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: