Μια πανηγυρική τελετή στην Αθήνα, μια πολεμική απόφαση στην Άγκυρα, ο δουλοπρεπής Ακιντζί

File photo: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Δ), δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησής τους για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Αθήνα έγινε χθες η πανηγυρική τελετή της υπογραφής για τον East Med. Στα κατεχόμενα η αντίδραση για τον East Med εκφράσθηκε με επανάληψη του τουρκικού αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει εάν δεν είναι μέρος αυτής η κατοχική δύναμη.

  • Στην Άγκυρα η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για αποστολή στρατευμάτων επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τους επεκτατικούς στόχους και επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Και είναι ένα μήνυμα στους γνωστούς εκείνους κύκλους σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι επιμένουν να ζουν στις ψευδαισθήσεις τους, είτε επενδύοντας (ακόμη) στον νεοσουλτάνο Ερντογάν είτε επιμένουν πως πρέπει να παραδοθούμε για να αποφύγουμε την τουρκική επιθετικότητα.

Δεν συνιστά, βεβαίως, έκπληξη οι τοποθετήσεις από τα κατεχόμενα. Ούτε καν αυτή του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί,  ο οποίος διαμήνυσε πως «είναι αδύνατον να αποκλειστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία από την ενεργειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο».

Πέραν από τη γνωστή επιχειρηματολογία, τις οικονομικές αναλύσεις, που προβάλλονται για να καταλήξουν στην ίδια επωδό πως το φυσικό αέριο πρέπει να διοχετεύεται στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, διατυπώνεται ένας ακόμη ισχυρισμός:

  • «Το θέμα αυτό, που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα παρά τις αντίθετες απόψεις ειδικών, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως έγινε ακριβώς και με το να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο η ‘’νότια Κύπρος’’», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί.

Εμπόδιο για λύση η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπόδιο και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγει ο κατοχικός ηγέτης, που δεν είπε κουβέντα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν έχει άποψη για το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αρπάξει το φυσικό αέριο της Κύπρου και τη θαλάσσια περιοχή της. Αυτό το βρίσκει «φυσιολογικό» και αναμενόμενο και ως αποτέλεσμα των «μονομερών» ενεργειών των Ελληνοκυπρίων, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.

  • Είναι προφανές πως η προσέγγιση αυτή έχει δυο άξονες. Η μια αφορά την εξ ανάγκης εναρμόνισης με τις τουρκικές πολιτικές, επειδή στα κατεχόμενα οι εγκάθετοι της Άγκυρας μόνο έτσι λειτουργούν.

Η δεύτερη αφορά το διπλοπόρτι που υιοθετούν Τουρκοκύπριοι. Αυτό που γίνεται και στην πράξη: Και την Τουρκία για… ασφάλεια και τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω Ε.Ε., παρόλο που δεν την αναγνωρίζουν πολιτικά. Στην πράξη, όμως, την αξιοποιούν στο έπακρο.

Το φυσικό αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το σπίτι όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Αρμενίων. Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και η συμμετοχή στην Ε.Ε. αφορά το κράτος και τους πολίτες της. Το συμφέρον της χώρας δεν εξυπηρετείται όταν προωθούνται πολιτικές άλλων κρατών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Κρίσιμες εξελίξεις με σκηνικό έντασης: 2020 με πολλούς κινδύνους λόγω τουρκικής επιθετικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: