Μη βιάζεστε τόσο να προσαρτήσετε τα κατεχόμενα, λέει ο γαμπρός του Τραμπ στο Ισραήλ

File photo: Ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν κατοικίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. EPA, ABED AL HASHLAMOUN




Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε το Ισραήλ να αναμένει μέχρι μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου προτού κάνει κινήσεις για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο Κούσνερ, αρχιτέκτονας του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από το Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή που παραχώρησε στο GZERO Media, που ανήκει στην εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group και η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου, ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα να εγκρίνει την εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίσημη προσάρτηση στο Ισραήλ των οικισμών αυτών που βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967 και την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το δικό τους κράτος.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές που καταλήφθηκαν στον πόλεμο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Ας δούμε τι θα γίνει», είπε ο Κούσνερ στη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να ξεκινήσει τις διαδικασίες προσάρτησης ήδη από το Σαββατοκύριακο.

«Ελπίζουμε ότι θα περιμένουν μετά τις εκλογές και ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους για να καταλήξουμε σε κάτι», πρόσθεσε.

Εξήγησε μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ «για τον σχηματισμό μιας τεχνικής ομάδας η οποία θα αρχίσει να εξετάζει (…) τον χάρτη», καθώς όπως είπε ο Κούσνερ «η κοιλάδα του Ιορδάνη μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα».

Χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ επεσήμανε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ δημιουργεί την ευκαιρία να εφαρμοστεί η νομοθεσία του Ισραήλ σχεδόν στο ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Χτύπησαν θέσεις της Χαμάς ισραηλινά αεροσκάφη σε αντίποινα για τη ρουκέτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: