Μετράει αντίστροφα το Τόκιο για τους Ολυμπιακούς: Έξι μήνες πριν από την έναρξη [photo, video]

Το επίκεντρο των νέων εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι πιθανό να είναι το εθνικό στάδιο 68.000 θέσεων που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε τον Δεκέμβριο. Photo via Twitter, @Tokyo2020




Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 μπαίνουν αύριο στην τελική φάση μιας δεκαετίας σχεδιασμού, φτάνοντας στο ορόσημο των έξι μηνών πριν από την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης.

Σίγουρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, ασχολούνται με λιγότερα ζητήματα από όσα είχαν οι ομολόγοί τους στο Ρίο πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές προκλήσεις πριν από την τελετή έναρξης στις 24 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών.

«Όλα τώρα προχωράνε μπροστά μαζί και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τόκιο 2020, Μάσα Τακάγια στο Reuters. «Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, με κάποιες ανωμαλίες εδώ και εκεί, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τα πάντα πήγαν καλά. Όλα ήταν εκεί που θέλαμε να έχουμε ακόμα έξι μήνες για να προχωρήσουμε, φτάνοντας σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Σημαντικά διαφορετική από τη Βραζιλία είναι η υποστήριξη των φιλάθλων, καθώς σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ήδη πωληθεί στην εγχώρια αγορά.

Αντίθετα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, γνώρισαν δριμεία κριτική για τη χρήση δημόσιων κονδυλίων, καθώς τα χρήματα δόθηκαν σε χώρους που έκτοτε δεν χρησιμοποιούνται.

  • Το επίκεντρο των νέων εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι πιθανό να είναι το εθνικό στάδιο 68.000 θέσεων που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε τον Δεκέμβριο.

Η κατασκευή δεν κύλησε πάντοτε ομαλά και άρχισε περίπου 14 μήνες αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την κατακραυγή του αρχικού σχεδίου.

Άλλες δυσκολίες περιλάμβαναν τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τασουνεκάζου Τακέντα, που παραιτήθηκε πέρυσι μετά από κατηγορίες για υποψία διαφθοράς που σχετίζονται με την διαδικασία της υποβολής προτάσεων για τους Αγώνες. Το 2015 οι διοργανωτές, απέσυραν το πρωτότυπο λογότυπο από τις κατηγορίες για λογοκλοπή.

Τον Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ ανακοίνωσε την απόφαση απαγόρευσης συμμετοχής των Ρώσων σε μεγάλα διεθνή γεγονότα για τέσσερα χρόνια ως τιμωρία για την αντιμετώπισή τους σε θέματα ντόπινγκ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα για τους διοργανωτές, έχει να κάνει με την καλοκαιρινή ζέστη του Τόκιο. Οι θερμοκρασίες του Τόκιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η πόλη θα φιλοξενήσει τους Αγώνες, υπερβαίνουν τακτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου με υψηλή υγρασία.

Αφού οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να παράσχουν επαρκείς εγγυήσεις για την αντιμετώπιση της ζέστης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «μετακίνησε» τον Μαραθώνιο και το βάδην, βόρεια, προς το Σαπόρο.

Αν και αυτό σημαίνει ότι το Τόκιο δεν θα φιλοξενήσει ένα από τα σημεία αναφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως οι διοργανωτές λένε ότι δεν θα επηρεάσει τους Αγώνες.

«Αν το Τόκιο 2020, η κυβέρνηση του Τόκιο και η κυβέρνηση του Σαπόρο καταφέρουν να οργανώσουν έναν Μαραθώνιο παγκόσμιας κλάσης σε λιγότερο από εννέα μήνες, θα είναι κάτι εξαιρετικό», δήλωσε ο Ταγιάκα. «Θα δείξει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Ιαπωνία είναι ένα ασφαλές μέρος και ένας απίστευτα ικανός εταίρος».

Υπάρχει ακόμη χρόνος για τις τελικές προετοιμασίες, αλλά το Τόκιο είναι έτσι κι αλλιώς σε εορταστική διάθεση.

Αύριο, η πόλη θα γιορτάσει το ορόσημο των έξι μηνών από τους Αγώνες, με ένα πάρτι και πυροτεχνήματα πάνω από το τεράστιο μνημείο των Ολυμπιακών δακτυλιδιών που ανεγέρθηκε στον κόλπο του Τόκιο.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

Στην κακή άμυνα απέδωσε την ήττα της ΑΕΚ ο Παπαθεοδώρου: Άξιζε τη νίκη η Μπούργος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: