Μετά την Ουάσιγκτον στο Τελ- Αβίβ ο υπουργός Άμυνας: Στην ατζέντα η “αναχαίτιση” της Τουρκίας…

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν κάνει πολλές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα αλλά και σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων. Φωτογραφία, ΗΑF




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις στρατηγικού χαρακτήρα συζητήσεις που έγιναν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και αφορούν τόσο την προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και την γεωστρατηγική θέση της χώρας στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προετοιμάζεται για νέες σημαντικές συναντήσεις στο Ισραήλ.

  • Το κομμάτι του ενεργειακού μέλλοντος που περνά μέσα από την ασφάλεια που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η διεύρυνση των στρατιωτικών συνεργασιών σε ακόμη περισσότερους τομείς, αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων στην ατζέντα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Τελ Αβίβ τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό τα σημεία που θα εστιάσουν οι δύο πλευρές θα είναι πιθανότατα τα εξής:

– Η ανταλλαγή κρίσιμων στρατιωτικών πληροφοριών υψηλής αξίας. Οι εκπαιδεύσεις Ελλήνων και Ισραηλινών σε εδάφη των δυο χωρών.

– Το πρόγραμμα leasing για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη κατασκευής του Ισραήλ «Heron».

– Η αναβάθμιση και υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων «Apache Α» την οποία είχαν προτείνει από το Τελ- Αβίβ, αλλά και τα πισώπλατα παιχνίδια της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν περάσει ούτε δεκαπέντε ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό «East Med» ανάμεσα στην Ελλάδα ,το Ισραήλ, και την Κύπρο και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει τετ α τετ με τον Ισραηλινό ομόλογό του καθώς και με ανώτατους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Το Ισραήλ άλλωστε κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε, προχώρησε στην πιο σκληρή δήλωση αμέσως μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την στήριξή του στην Ελλάδα. Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ για το 2020 είναι πιο αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
  • Για να επιτευχθεί αυτό, συνεργάστηκαν στενά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με τον ομόλογό του. Ο Πτέραρχος Χριστοδούλου είχε ταξιδέψει πρόσφατα μάλιστα στο Ισραήλ και είχε συνομιλήσει για μια σειρά θεμάτων με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της συμμαχικής χώρας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πολιτικό πλέον επίπεδο θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω την στρατηγική συνεργασία και την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει δείξει στην πράξη την στήριξή του στην Ελλάδα

Οι Ισραηλινοί ούτε ανοίγονται ούτε εμπιστεύονται εύκολα κάποιον άλλον, ωστόσο με την Ελλάδα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ το ενεργειακό κοινό μέλλον το οποίο περνά και μέσα από την στρατιωτική συνεργασία.

  • Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως επιβάλλεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν κάνει πολλές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα αλλά και σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων. Το επίπεδο των στρατιωτικών συνεργασιών έχει αναβαθμιστεί, με το Ισραήλ να προχωρά ακόμη κι ένα βήμα περισσότερο στηρίζοντας τις Ελληνικές θέσεις.
  • Βοηθά με κάθε τρόπο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται όλο και πιο πολύ στην Αν. Μεσόγειο. Στόχος των χωρών της ενεργειακής ασπίδας είναι η ολοένα και περισσότερη παρουσία στην ανοιχτή θάλασσα των κοινών προκλήσεων.
  • Πρόσφατα παραδείγματα συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο νοτιοανατολικά της Κρήτης, ήταν η πολυήμερη εναέρια συνεργασία με ιπτάμενο τάνκερ του Ισραήλ ν’ ανεφοδιάζει το ένα μετά το άλλο Ελληνικά μαχητικά. Μάλιστα εκείνη την μέρα, την στιγμή που τα Ελληνικά F-16 έκαναν «γραμμή» για τον ανεφοδιασμό, τα Τουρκικά νεύρα είχαν σπάσει και η εντολή ήταν να προχωρήσουν σε δεκάδες παραβιάσεις κοντά στο Καστελόριζο οι οποίες ωστόσο αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά επιφυλακής.
  • Η πιο σημαντική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ, εκεί δηλαδή που οι Έλληνες αεροπόροι είχαν την ευκαιρία να δουν για δεύτερη φορά από πρώτο χέρι τις δυνατότητες των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Όλες οι αναφορές τους προς το Επιτελείο μιλούσαν για την στρατηγική αξία αυτού του αεροσκάφους που ήταν ικανό να εντοπίζει πάντα πρώτο τα αντίπαλα μαχητικά ενώ και σε ρόλο άμυνας ξεχώριζε με τις συντριπτικές δυνατότητες έναντι εκείνων που είχαν πάρει τον ρόλο του επιτιθέμενου.

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού προς την Τουρκία ήταν επίσης οι πτήσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών του Ισραήλ πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία της παράνομης συμφωνίας η οποία επιδιώκει να εξαφανίσει μέχρι και Ελληνικά νησιά.

Με τα F-16 viber και τα F-35 η Ελλάδα θα αποκτήσει υπεροχή στο Αιγαίο, λέει ο Παναγιωτόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: