Μεγάλη άνοδος για τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο: Έρευνα της Κομισιόν

File photo: Photo via Pixabay.com




Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και

καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες από 107,0 τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101,5 από 101,2 μονάδες και στην ΕΕ παρέμεινε σταθερός στις 100,0 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέβαλε η βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (στις 2,0 από 1,4 μονάδες), των υπηρεσιών (στις 29,1 από 17,8 μονάδες) και των κατασκευών (στις -24,2 από -51,7 μονάδες) καθώς και η βελτίωση της καταναλωτικές εμπιστοσύνης (-6,2 από -6,8 μονάδες).

  • Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στις 22,0 από τις 25,0 μονάδες.

Η εξέλιξη του δείκτη στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε και η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (1,7 μονάδες) και την Ισπανία (1,3 μονάδες) και λιγότερο στη Γερμανία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (0,2 μονάδες) και την Ολλανδία (0,4 μονάδες).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών εταιρειών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ το 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: