Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και οι αντιπρόεδροι, επισκέπτεται προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αθήνα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




>Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια ανώτατη δικαστής, κέρδισε την πλατιά υποστήριξη των ελλήνων βουλευτών και εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας, γράφει η Kerin Hope στην εφημερίδα Financial Times.

Προσθέτει:

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει για ΠτΔ αποτέλεσε πρόκληση για την μεγάλη ανδρική πλειονότητα των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους έχουν βαθιά συντηρητική στάση απέναντι στις γυναίκες. «Πιστεύω ότι είναι καιρός η χώρα να έχει μια διακεκριμένη γυναίκα στο ρόλο του ανώτατου αξιώματος», δήλωσε ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεχθεί κριτική για την μικρή παρουσία γυναικών στην κυβέρνησή του.

Η Σακελλαροπούλου έγινε πέρυσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τοποθετούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα. Στον νομικό κλάδο στην Ελλάδα οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 60%, ωστόσο κατέχουν λίγες ανώτερες θέσεις σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και φίλο της ΠτΔ Άρη Χατζή, η Σακελλαροπούλου είναι εξωστρεφής και σε επαφή με την κοινωνία, αξιόπιστη και με ενσυναίσθηση, καθώς και μέλος ενός δικτύου προοδευτικών ελλήνων δικαστικών με επαφές στη δυτική Ευρώπη.

Η νέα ΠτΔ αναμένεται να εκφέρει λόγο για περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο Συμβούλιο Επικρατείας είχε απαγορεύσει την εκτροπή ενός ποταμού, παρόλο που το έργο υποστηριζόταν από την κυβέρνηση. Επίσης είχε απορρίψει αίτημα εθνικιστικών ομάδων που ζητούσαν να μην επιτραπεί σε παιδιά μεταναστών και προσφύγων να πάνε σχολείο.

Τίτλος: Top judge to become Greece’s first female president

Μια ανώτατη δικαστικός και ένθερμη υποστηρίκτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας σε μια ιστορική ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, γράφει η Helena Smith στην εφημερίδα Guardian.

Και σημειώνει:

Η εκλογή Σακελλαροπούλου όχι μόνο σπάει την παράδοση σε μια χώρα της ΕΕ όπου λίγες γυναίκες κατέχουν πολιτικό αξίωμα, αλλά αιφνιδίασε και την ίδια τη Νέα Δημοκρατία.

Η νέα Πρόεδρος έχει φιλελεύθερες απόψεις με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς δεν έχει κομματικούς δεσμούς, αποτελεί ένα «πολιτικό outsider». Η μικροσκοπική Σακελλαροπούλου παρουσίασε μια μαχητική νεωτερική εικόνα όταν αποδέχθηκε το αξίωμα, Σηματοδότησε την αποφασιστικότητά της να λειτουργήσει ως ηθική πυξίδα σε μια κοινωνία που συχνά πλήττεται από πολιτικούς διχασμούς, και ξεχώρισε την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής αλλαγής από της παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα … θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον», είπε στη Βουλή. Η εκλογή της χαιρετίστηκε αμέσως από την Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία έγραψε στο twitter ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε μια νέα εποχή ισότητας». Πριν από δύο δεκαετίας, παρά την εθνικιστική φρενίτιδα, η Σακελλαροπούλου είχε υποστηρίξει την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Επίσης έχει υποστηρίξει την απόδοση υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών.

Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο 2020, η εκλογή Σακελλαροπούλου δημιουργεί την ελπίδα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Οι ελληνίδες βουλευτές ελπίζουν να αποτελέσει πρότυπο για τις νέες γενιές, σε μια χώρα που μόλις συμφιλιώνεται με την ιδέα της ισότητας των φύλων. Στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη συμμετέχουν πολύ λίγες γυναίκες, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κριτική.

Τίτλος: Greek parliament elects country’s first female president

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σημερινή εκλογή της νέας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο από τον J. Papadimitriou, στην ιστοσελίδα της DW.

Το δημοσίευμα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους αναδεικνύεται μία γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ παρατίθεται ένα σύντομο βιογραφικό της νεοεκλεγείσας ΠτΔ, το οποίο αφορά τόσο την έως τώρα ακαδημαϊκή και επαγγελματική της πορεία, όσο και στοιχεία της προσωπικότητάς της.

Τονίζεται μεταξύ άλλων η κομματική ουδετερότητα της κας Σακελλαροπούλου, αλλά και η συμβολική διάσταση της εκλογής μίας γυναίκας στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Σχολιάζεται τέλος ότι, μπορεί μεν στην ελληνική περίπτωση ο/η κάτοχος του συγκεκριμένου αξιώματος να έχει περιορισμένο πολιτικό ρόλο, ωστόσο ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί συμβουλευτικό παράγοντα που επιδιώκει την επίτευξη συγκλίσεων και ενσωμάτωσης όλων των απόψεων, κυρίως σε περιόδους κρίσεων.

Τίτλος: Parlament wählt erstmals Frau zur Staatspräsidentin

Η ανώτατη δικαστικός, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας, με ευρεία πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρει το Euronews.

Με 261 ψήφους, η κα. Σακελλαροπούλου εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η οποία έγινε αποδεκτή από τα τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου και η θητεία της θα είναι πενταετής.

Τίτλος: Katerina Sakellaropoulou: High court judge becomes Greece’s first female president

Η πρώτη δήλωση της ΠτΔ: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού ρόλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: