Με πολύ χαμηλές προσδοκίες να αντιμετωπιστεί η Διάσκεψη για τη Λιβύη, λέει η Μέρκελ

H καγκελάριος Μέρκελ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. EPA/FILIP SINGER




Συγκρατημένα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, εμφανίστηκε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση, την μαρτυρία των οποίων επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «τώρα έχει φθάσει πραγματικά η ώρα να δούμε εάν μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συνάντηση της Κυριακής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ χαμηλές προσδοκίες.

Όπως αναφέρει το dpa, η Καγκελάριος τόνισε ότι κατά την Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα δεσμευθούν «να συμμορφωθούν με το ήδη ισχύον εμπάργκο όπλων το οποίο παραβιάζεται διαρκώς ανοιχτά» και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση.

Κατά την διάρκεια της «διαδικασίας του Βερολίνου», φέρεται να δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ, κατέστη όλο και πιο σαφές ότι ξένες δυνάμεις φρόντιζαν να μην μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα. «Όσο μπαίνει εκεί συνεχώς στρατιωτικό υλικό από το εξωτερικό, τόσο δεν θα ησυχάσουν εκεί οι στρατιωτικές μάχες» και δεν θα υπάρξει και πολιτική λύση, πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκέφθηκε από τη μία μέρα στην άλλη να καλέσει σε συνάντηση στο Βερολίνο, διευκρίνισε κατά την ίδια συνάντηση η κυρία Μέρκελ και έκανε λόγο για μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση διασφάλισε σε πολλά σημεία τον εαυτό της. «Κάποτε φθάνει και η στιγμή κατά την οποία μπορεί ίσως κανείς να επιτύχει κάτι», συνέχισε και χαρακτήρισε «σημαντικό σημάδι» το γεγονός ότι οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης θα έρθουν στο Βερολίνο. Εάν καταστεί εφικτό να πλησιάσει η κατάπαυση του πυρός, αυτό θα ήταν πολύ καλό, κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα Καγκελάριος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας  Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Ο Χάφταρ μπορεί να μην υπέγραψε, αλλά η εκεχειρία στη Λιβύη δεν κατέρρευσε… ακόμη, λέει ο Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: