Μας “σταύρωσε” ο …φίλος μας ο Γκάμπριέλ: Φυσικά και δεν προσκαλείται ο καθένας στη Διάσκεψη, λέει…

File Photo: O πρώην Αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel. EPA, GIAN EHRENZELLER




Σύντομη συνέντευξη παραχώρησε στην Πρωϊνή εκπομπή Morgenmagazin (M. Sirin, ZDF) ο πρώην Αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, με θέμα την Διάσκεψη για την Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε ερώτηση για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη. Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση του σχετικού αποσπάσματος:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα θέλει τώρα και αυτή να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Λιβύη. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πιθανότατα απέρριψε το αίτημα… Έχει ο Erdogan ασκήσει πίεση σε αυτό το σημείο;

Gabriel: Φυσικά και δεν προσκαλείται ο καθένας στη Διάσκεψη… Πρέπει να μιλήσει κανείς με τους κυρίως εμπλεκόμενους στη σύγκρουση. Και, δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία ενεργούν ως εκπρόσωποι της ΕΕ. Θεωρώ ότι τώρα το ζήτημα είναι να ωθήσουμε τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να ασκήσουν πίεση στις αντιμαχόμενες στον εμφύλιο πόλεμο πλευρές.

Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι θα ταξιδέψουν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων από όλες σχεδόν τις χώρες. Η εμπειρία μου μού λέει ότι, αν αυτοί όλοι συναντηθούν, δεν θα το κάνουν επειδή δεν πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η πίεση θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Τέτοια θα είναι και η πίεση που θα ασκηθεί στον στρατηγό Haftar. Αυτός δεν θέλησε να υπογράψει συμφωνία στη Μόσχα – σωστά, κατά τη γνώμη μου. Γιατί, κατά την άποψή του: γιατί θα έπρεπε να υποχωρήσει, τρόπον τινά, έναντι της Τουρκίας; Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα στο Βερολίνο. Α

πό την άποψή του είναι κατανοητό γιατί δεν το έκανε στη Μόσχα. Στο Βερολίνο μπορεί ενδεχομένως να το κάνει, επειδή και άλλοι θα κάθονται στο τραπέζι και γιατί η Τουρκία ίσως παρατηρήσει ότι υπάρχει αντίθεση έναντι αυτού που προσπαθεί να κάνει στη Λιβύη.

Όλα αυτά επιχειρούν η Καγκελάριος και ο Υπουργός Εξωτερικών να τα εξισορροπήσουν. Είναι μία δύσκολη αποστολή. Αλλά έχουμε κάτι που δεν το έχουν άλλοι: δεν εμπλεκόμαστε στη σύγκρουση. Δεν έχουμε δικά μας συμφέροντα. Θεωρούμαστε δίκαιοι διαμεσολαβητές.

Εγκαταλελειμμένη από τους Ευρωπαίους η Ελλάδα: Δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο, λέει το Spiegel

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: