Άλλοι 4 νεκροί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν ανέρχεται σε 27. EPA/MURTAJA LATEEF




Τουλάχιστον 4 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, που επενέβησαν για να τους απομακρύνουν από τα σημεία που έχουν καταλάβει στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν σήμερα σε δρόμους και πλατείες που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές ανοίγοντας πυρ και εκτοξεύοντας δακρυγόνα, κυρίως στη Βαγδάτη, όπου διέλυσαν πολλές καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με μια νοσοκομειακή πηγή. Άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους και καμιά εικοσαριά τραυματίστηκαν στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ.
Στη Βαγδάτη, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κρατώντας γκλομπ, να καταδιώκουν νεαρούς διαδηλωτές. Ένας γιατρός αφηγήθηκε πως είδε αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών να πυρπολούν σκηνές, όπου στεγάζονταν αυτοσχέδιες κλινικές που παρέχουν φροντίδα στους τραυματισμένους διαδηλωτές.
Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της γέφυρας αλ Αχράρ, που συνδέει την ανατολική Βαγδάτη με τις δυτικές συνοικίες της, όπου βρίσκεται η Πράσινη Ζώνη με τις έδρες θεσμών και την αμερικανική πρεσβεία.
Επίσης, οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών στην πλατεία Ταγιαράν, στο κέντρο της Βαγδάτης.
Αντιθέτως, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν στην κύρια καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ, την καρδιά των κινητοποιήσεων, όπου νεαροί άνδρες έχουν αναπτυχθεί, κρατώντας μαύρες μεταλλικές ασπίδες, όπου έχουν γράψει: «Ταξιαρχία Προστασίας της Ταχρίρ».
Μία ημέρα πριν, ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει πλέον τους διαδηλωτές, εγείροντας φόβους πως με τη δήλωση αυτή αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους κυβερνώντες να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου με αίτημα την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα, καθιστικές διαμαρτυρίες διαλύθηκαν από τις αρχές και στο νότιο τμήμα του Ιράκ. Στη Βασόρα, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών που είχε κατασκηνώσει σε έναν καταυλισμό. Έκαψαν τις σκηνές τους προτού δημοτικοί υπάλληλοι καθαρίσουν την περιοχή, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, αργότερα το απόγευμα, οι διαδηλωτές επέστρεψαν και συγκρούσεις ξέσπασαν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν σήμερα έφοδο στο βασικό σημείο διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης.Η έφοδος έγινε χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που έχουν κατασκηνώσει εκεί εδώ και μήνες.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, όμως τουλάχιστον 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία νωρίτερα σήμερα, αναφέρουν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και γιατροί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν ανέρχεται σε 27.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν, αφού οι αρχές άρχισαν να απομακρύνουν τσιμεντένια οδοφράγματα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ και κατά μήκος τουλάχιστον μιας κεντρικής γέφυρα στον ποταμό Τίγρη στη Βαγδάτη.

Στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν εκεί ξανά. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 16 διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Με τις επιχειρήσεις αυτές φαίνεται πως οι αρχές επιχειρούν να διαλύσουν κάθε καθιστική διαμαρτυρία αντικυβερνητικών διαδηλωτών και να βάλουν τέλος σε κινητοποιήσεις μηνών, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση της κυβερνώσας ελίτ του Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-dpa-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ
Βαγδάτη, Ιράκ

Δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: