Κόβει τα τουρκικά «φτερά» η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35: Τι φοβάται η Άγκυρα

File photo: Μαχητικό αεροσκάφος F-35. EPA, LPhot Kyle Heller BRITISH MINISTRY OF DEFENCE




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Με κομμένη την ανάσα και τα φτερά φαίνεται ότι παρακολουθεί η Τουρκία την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άγχος, ο εκνευρισμός και οι μελλοντικές σκέψεις κάνουν τους επιτελείς της γειτονικής χώρας ήδη να ιδρώνουν μόνο και μόνο στη σκέψη των συζητήσεων Ελλάδας και Αμερικής για το 5ης γενιάς μαχητικό.

Η Άγκυρα μπορεί να έχει στη διάθεσή της το αντιπυραυλικό Ρωσικό σύστημα S-400, όμως αυτό στάθηκε η αρχή του κακού για να «κλωτσήσει» την τύχη των F-35, ορισμένα από τα οποία είχαν βάλει στα φτερά τους την ημισέληνο.

  • «Χτύπημα κάτω από τη ζώνη από την Ελλάδα»

Στα περίπτερα οι κρεμασμένες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στη γείτονα όπως και η πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων είχαν ως κεντρικό «χτύπημα» τις συζητήσεις και το πακέτο πρότασης της Ελληνικής πλευράς προς την Αμερικανική, για τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να μπει κι εκείνη στο μαχητικό 5ης γενιάς.

  • «Χτύπημα κάτω από τη ζώνη από την Ελλάδα», «Η βρώμικη πρόταση για τα F-35 από την Ελλάδα προς την Αμερική», είναι ορισμένοι τίτλοι που διάβασε η Τουρκική κοινή γνώμη, σε ακόμη μια προσπάθεια πόλωσης αλλά και δικαιολογίας για το πάγωμα του Τουρκικού προγράμματος για να νέα αεροσκάφη.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, το λόμπι που υπάρχει στις ΗΠΑ ήδη κινείται σύμφωνα με πληροφορίες ώστε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τις εξοπλιστικές εξελίξεις που αφορούν τόσο τα μαχητικά 5ης γενιάς όσο και τυχόν παραχώρηση μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Τα έβαλαν και με τα Viper

Από τις δραματικές σε τόνο περιγραφές των Τουρκικών μέσων, δεν έλειπε και η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper.

Οι Τούρκοι αρθρογράφοι κρούουν κυρίως τον κώδωνα του κινδύνου για την δική τους Πολεμική Αεροπορία, η οποία έως στιγμής μένει χωρίς τα 5ης γενιάς μαχητικά και με κατά πολύ υποδεέστερα F-16, απέναντι στα ήδη προηγμένα Ελληνικά που σε λίγα χρόνια θα είναι ολοκληρωμένες «Οχιές».

  • Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς την εμπειρία των Ελλήνων ιπταμένων που προσφέρει ποιοτική διαφορά κι εκεί οφείλεται η πλήρης αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο κι όπου αλλού απαιτηθεί, π.χ στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πάντως λένε με νόημα ότι το μέλλον είναι η 5η γενιά αεροσκαφών και προθάλαμο αποτελούν τα F-16 Viper, αυτά που χαρακτηρίστηκαν «κουρασμένα» πριν λίγες ώρες αλλά αυτή η κούραση οφείλεται στην Τουρκική προκλητικότητα και ο κος. Τραμπ το γνωρίζει καλά, αν και απέφυγε να πει το παραμικρό για τον «κολλητό» του φίλο.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την γειτονική μας χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες το αεροπορικό ισοζύγιο μελλοντικά θα γύρει υπέρ της Ελλάδας.

  • Πλήρη ενημέρωση από το Επιτελείο στον πρωθυπουργό

Στο Ελληνικό επιτελείο έχουν κάνει σύμφωνα με πληροφορίες μια πολύ σοβαρή μελέτη που αφορά το μαχητικό 5ης γενιάς, με προτάσεις υλοποιήσιμες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώρες πριν απογειωθεί για τις ΗΠΑ είχε πλήρη ενημέρωση από την ηγεσία του Ελληνικού Επιτελείου.

Το Ελληνικό επιτελείο ποτέ δεν έκρυψε την ανακούφιση για το πάγωμα του Τουρκικού προγράμματος των F-35 διότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα πρέπει να σχεδιάζουν το πως θ’ αντιμετωπιστεί ένας πραγματικός «εφιάλτης».

  • Αυτό βοηθά την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για έναν ουσιώδη αμυντικό σχεδιασμό κι όπως ακούστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε μια πρώτη εικόνα των Ελληνικών σκέψεων, μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί στο πρόγραμμα του F-35 μετά το 2024-25 όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων η αναβάθμιση των F-16 θα τείνει να ολοκληρωθεί.

«Μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, να έχουν περάσει πολλά τρένα, αλλά πάντα από τους σταθμούς περνούν κι αυτό το τρένο στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να χαθεί», έλεγε με νόημα ανώτατη πηγή που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Πολεμικής Αεροπορίας και το πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν δικτυοκεντρικά στο άμεσο μέλλον.

  • Μια Πολεμική Μοίρα Stealth F-35 για την Ελλάδα

Η Lockheed Martin βλέπει την Ελλάδα ως μια εκ των σοβαρών χωρών που θα μπορούσε να γίνει μέρος του F-35 κι όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα ζητά μια Μοίρα αεροσκαφών 5ης γενιάς, δηλαδή το λιγότερο 20 μαχητικά.

  • Από την Lockheed Martin είχε ζητηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί για την ένταξη του F-35 στην υπάρχουσα υποδομή, ένα πρόγραμμα προ-ένταξης των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Με αυτή την έρευνα- μελέτη γίνεται ο έλεγχος που είναι απαραίτητος για το πώς «κουμπώνει» το F-35 διότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει ειδικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες για το πώς πχ διασυνδέεται σαν αισθητήρας στην δομή αεράμυνας.

Στην Πολεμική Αεροπορία ειδικά τώρα μετά την έλευση στην Τουρκία των S-400 μπορεί να πει κανείς ότι ανεβαίνει το επίπεδο ενδιαφέροντος για το αεροσκάφος 5ης γενιάς διότι το ρωσικό σύστημα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων της χώρας μας στην περίπτωση κρίσης.

Ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τα F-35: Τι είπε ο Πρωθυπουργός στον Ντόναλντ Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: