Κύπρος και Ελλάδα ενισχύουν τους δεσμούς με το Ισραήλ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

File Photo: Στιγμιότυπο από τις προασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Κυπριακή Δημοκρατία και Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισαν να κινηθούν ώστε να προωθήσουν ένα βήμα παρακάτω τη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η πρόσφατη ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο, του νόμου για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστού για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ, ανοίγει τον δρόμο νέων αμυντικών και στρατιωτικών συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχοντας τον αμερικανικό νόμο ως οδικό χάρτη Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως άλλωστε ενθαρρύνεται και από τη σχετική αμερικανική νομοθεσία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά την προχθεσινή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή μας και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα αυτό. Στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι η σύνδεση της γειτονικής χώρας με την οποία έχουν ήδη υπογραφεί τριμερείς συμφωνίες σε διάφορα επίπεδα, με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Δηλαδή, η αναβάθμιση αυτής της σχέσης συνεργασίας με το Ισραήλ, πέραν από το επίπεδο των κοινών ασκήσεων σε διμερές επίπεδο, σε μία συμμαχία των τριών χωρών που θα έχει αποτρεπτική ισχύ έναντι ενεργειών άλλων χωρών.
  • Ουσιαστικά αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία, αξιολογώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τις κινήσεις της Τουρκίας και το ζήτημα της Λιβύης, θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε από την υπόθεση της Λιβύης είναι ότι η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο λειτούργησε ως υπόβαθρο στήριξης των ελληνικών θέσεων έναντι της τουρκικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε και από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο –στις δηλώσεις που ακολούθησαν των επαφών του Διακυβερνητικού Συμβουλίου– στο τέλος του μήνα φτάνει στην Ελλάδα η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. Η Γαλλία, όπως πληροφορούμαστε, έχει διαμηνύσει σε Αθήνα και Λευκωσία ότι βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκφραστεί και το ενδιαφέρον από τη γαλλική κυβέρνηση για συμμετοχή στην επόμενη τριμερή των χωρών. Την ίδια ώρα όμως, Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να βάλουν στο κάδρο των συνεργασιών και το Ισραήλ, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο της συνεργασίας, με τη γειτονική χώρα.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε ήδη το Ισραήλ και είχε κάποιες επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ταξιδέψει στη γειτονική χώρα και ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις υλοποίησης αυτή της συνεργασίας μέσω της σύναψης μίας τριμερούς συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας με επίκεντρο ασφαλώς την ενέργεια. Όπως πληροφορούμαστε, με βάση και τα όσα αναφέρονται στο πλαίσιο του αμερικανού νόμου EASTMED ACT, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα επιδιώξουν την υπογραφή μίας τριμερούς συνεργασίας στην οποία θα καθορίζονται κοινοί στόχοι και σκοποί, θέτοντας αυτή τη συνεργασία σε μία νέα και κυρίως ουσιαστική βάση.

  • Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου η πραγματοποίηση κοινής αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας – ΗΠΑ στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και η Κύπρος. Η άσκηση θα λάβει χώρα στο έδαφος του Ισραήλ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, πέραν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που αναμένεται να καθιερωθούν σε τακτική βάση, στόχος είναι η δημιουργία πυλώνων συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και παράλληλα συνεργασίας στον τομέα της βιομηχανίας που θα καλύπτουν σε πρώτο στάδιο ζητήματα έρευνας και καινοτομίας.

Συνεργασία μέσω PESCO

Στην ατζέντα του 6ου Διακυβερνητικού Συνεδρίου οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας συζήτησαν ενδελεχώς και το θέμα της ενίσχυσης του ρόλου αλλά και της συνεργασίας στα πλαίσια της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας της PESCO. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Σάββας Αγγελίδης συζήτησαν τις επόμενες ενέργειες και δράσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο Ελλάδας και Κύπρου για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της Μόνιμης Αναδιαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Φρίξος Δαλίτης

Η βουλιμία της Τουρκίας, δεν επιτρέπει μία έντιμη λύση, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: