Κυνηγητό με τους Τούρκους: Πέντε αερομαχίες με F-16 στο Καστελόριζο και 18 υπερπτήσεις

F-16 Block 30 με διαμόρφωση για αποστολή αναχαίτισης Φωτογραφία, πηγή Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Μετά τις μαζικές υπερπτήσεις σε Οινούσσες και την Παναγιά τις προηγούμενες ημέρες, στο στόχαστρο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μπήκε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Τα νησιά που πάντα ενοχλούν την Άγκυρα και αμφισβητούνται ευθέως , ήταν ο στόχος για το νέο μπαράζ υπερπτήσεων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πετούσε με μαχητικό F-16 από την 337 Μοίρα στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς έκανε περιοδεία στα ακριτικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γεγονός που προκάλεσε γι’ ακόμη μια φορά τα νευρικά αντανακλαστικά των γειτόνων οι οποίοι αντέδρασαν για άλλη μια φορά σπασμωδικά.

Η 115 Πτέρυγα Μάχης σήκωσε όλο το βάρος των αναχαιτίσεων και των αερομαχιών απογειώνοντας διπλό αριθμό αεροσκαφών απαντώντας στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.

Η πρώτη υπέρπτηση έγινε από την στιγμή που έφτασε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ στη Ρω. Οι Τούρκοι επιτελείς έδωσαν εντολή για νέες προκλήσεις και μάλιστα την ώρα όπου αξιωματούχοι του Ελληνικού και του Τουρκικού ΥΠΕΞ έχουν συνάντηση στην Άγκυρα.

Τα Τουρκικά αεροσκάφη έχουν κινηθεί πάνω από Ρω- Στρογγύλη και Μεγίστη από ύψος 3000 έως και 24.000 πόδια. Από το πρωί συνολικά έως τώρα έγιναν 18 υπερπτησεις, πέντε αερομαχίες νοτιοδυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 10η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (3×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 F-16

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 5

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 40

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 5

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Δεκαοχτώ εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε ν. Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

Συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα νησιά Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: