Κίνδυνος για το Ισραήλ η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

File Photo: Ισραηλινές δυνάμεις. EPA,ATEF SAFADI
Για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών το Ισραήλ τοποθετεί την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες κινδυνεύει, γράφει η εφημερίδα Times of Israel.

Στην ετήσια έκθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ (Israeli Military Intelligence) η Τουρκία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες διατρέχει κίνδυνο το εβραϊκό κράτος.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ ετοιμάζει ετησίως μια έκθεση στην οποία καταγράφονται, στη βάση αναλύσεων και αξιολογήσεων που γίνονται, οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα.

  • Αν και στην εκτίμησή της η ΣΥΠ δεν προβλέπει μια απευθείας σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία κατά το 2020, σημειώνεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή «την καθιστούν ένα από τους βασικούς κινδύνους που πρέπει να υπάρξει προσοχή για το τρέχον έτος».

Η ανάλυση δεν καταγράφει συγκεκριμένες απειλές από την Τουρκία κατά του Ισραήλ, αλλά σημειώνεται πως αριθμός πολιτικών που προωθούνται από τον Ερντογάν, είναι πηγή ανησυχίας.

  • Περαιτέρω σημειώνεται πως «τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα εντατικοποιεί τον επεκτατισμό της, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική της Συρία και προτείνοντας την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι αυτό θα παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της συμμάχου του Ισραήλ, Ελλάδα».

Ρόλο στην συμπερίληψη της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο παίζει και η στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Παλαιστινίους, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ αλλά και τις σχέσεις που έχει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

ΠΗΓΗ: TIMES OF ISRAEL

Ο Χάφταρ μπορεί να μην υπέγραψε, αλλά η εκεχειρία στη Λιβύη δεν κατέρρευσε… ακόμη, λέει ο Ακάρ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal