Καταγγελία Μητσοτάκη: Η Τουρκία μετατρέπει απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο εκβιασμού

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα πράσινο New Deal» μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργο της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας και προσωπικά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης.

Στη διάρκεια συζήτησης, ενώπιον κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας, Niall Ferguson, στο Νταβός, στο πλαίσιο του 50ου παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, τόνισε ότι “ο αγωγός είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας”.

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

  • ΕΞΑΛΛΟΥ: Την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Τόνισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα καθώς και ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε “υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ”» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. «Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας…», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με έναν από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου να τον… διορθώνει: «Συγχωρείστε με, δεν ήταν “πολύ καλές”, ήταν ένα θαύμα».

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει» κάτι τέτοιο, απάντησε ο πρωθυπουργός.

  • Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, όμως ρώτησαν εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων.
  • Ο πρωθυπουργός απάντησε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς.

«Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», τόνισε.

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αναφορικά με την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας επλήγη ουσιαστικά από δύο κρίσεις.

«Η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση το 2014, όταν δοκιμάσαμε και το πείραμα του λαϊκισμού, το οποίο ήταν πραγματικά πάρα πολύ επώδυνο για τη χώρα. Ο κόσμος ξεχνά ότι ζήσαμε capital controls, ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο του 2015, ότι φτάσαμε πολύ κοντά στο σημείο να αποχωρήσουμε από το ευρώ, και το ότι καταφέραμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ήταν απλώς το αποτέλεσμα μιας θεαματικής «κωλοτούμπας», μιας τεράστιας στροφής 180 μοιρών από την πλευρά του κυρίου Τσίπρα. Και τότε, ακολουθήσαμε μια δημοσιονομική πολιτική που έφερε αποτελέσματα, αλλά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, οπότε ουσιαστικά δεν οδήγησε σε πραγματική ανάπτυξη».

  • Αντέτεινε ωστόσο πως «μετά τις εκλογές, βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική τροχιά, κι αυτή ακριβώς ήταν πάντα η ρητορική μου απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους. Δώστε μου την εντολή να αλλάξω πραγματικά τη χώρα και να εξασφαλίσω ότι θα αφήσουμε την κρίση πίσω μας”.

“Επομένως”, δήλωσε, “περιμένω ότι η ανάπτυξη το 2020 θα κυμανθεί στο 3%, αλλά πιστεύω ότι θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρατε τις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες μάλλον αποτελούν την κυριότερη πρόκλησή μας. Υπολειπόμαστε πολύ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πείσουμε τους πιστωτές μας να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, τα λεγόμενα SMP και ANFA, ως εργαλείο για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου στην Ελλάδα, το οποίο πιστεύω ότι είναι η σωστή προσέγγιση».

  • Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία.

  • «Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Μητσοτάκης: Δε θα ρωτήσουμε την Τουρκία – Λύση στη Λιβύη χωρίς ακύρωση συμφωνίας Άγκυρας -Τρίπολης δεν θα υπάρξει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: