Καταλανοί αυτονομιστές καταλαμβάνουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

File Photo: O Κάρλες Πουτζδεμόν. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η Ισπανία “δεν σέβεται πλέον το κράτος δικαίου” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατήγγειλε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, αυτονομιστής Κάρλες Πουτζντεμόν, εισερχόμενος για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για να καταλάβει την έδρα του ως νέος ευρωβουλευτής.

“Eίναι μια ιστορική ημέρα για εμάς. Βρισκόμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι η κρίση στην Καταλονία δεν είναι ένα εσωτερικό θέμα, είναι ευρωπαϊκό και έχει άμεση επίδραση στα θεμέλια της ΕΕ. Είναι η στιγμή που η ΕΕ δεσμεύεται”, δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν, επικρίνοντας την απουσία του Οριόλ Ζουνκέρας, του φυλακισμένου στην Ισπανία αυτονομιστή αντιπροέδρου από τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέσυρε την εντολή του ευρωβουλευτή.

“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πράγματι ένας χώρος ένωσης, δικαιωμάτων, ελευθερίας και δικαίου, ο Οριόλ Ζουνκέρας θα έπρεπε σήμερα να είναι μαζί μας, γιατί έχει το ίδιο δικαίωμα με εμάς, πήρε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους. Ωστόσο η ελευθερία αυτή δεν έγινε σεβαστή”, είπε με λύπη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μαζί με τον Τόνι Κομίν, ο οποίος επίσης εξελέγη ευρωβουλευτής και ο οποίος επίσης διέφυγε στις Βρυξέλλες για να μην προσαχθεί ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Έχοντας παραμείνει στην Καταλονία, ο Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην δεύτερος στην ιεραρχία της καταλανικής κυβέρνησης και μέλος ενός άλλου αυτονομιστικού κόμματος από εκείνο του Πουτζντεμόν, καταδικάστηκε τον Οκτώβριο σε 13 χρόνια φυλάκιση για στάση και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η Ισπανία, πριν από την καταδίκη του, έκρινε ότι ο Ζουνκέρας πρέπει να αναγνωριστεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι από την ημέρα της εκλογής του δικαιούται ασυλίας. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αρνήθηκε να τον αποφυλακίσει, εμποδίζοντας τον κατά συνέπεια να καταλάβει την έδρα του.

Στις 3 Ιανουαρίου, η Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας έκρινε ότι ο Ζουνκέρας δεν μπορεί να είναι ευρωβουλευτής. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ο Ζουνκέρας χάνει την έδρα του.

Ο Πουτζντεμόν και ο Κομίν, οι οποίοι δεν είχαν καταδικαστεί ποτέ στην Ισπανία, όπου δεν έχουν επιστρέψει από το 2017, βασίστηκαν σε αυτή την αναγνώριση της ασυλίας για να πάνε για πρώτη φορά να καταλάβουν την έδρα τους ως ευρωβουλευτές κατά την σύνοδο της ολομέλειας.

Ισπανός δικαστής ζήτησε την Παρασκευή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναστείλει την ασυλία τους. Εξάλλου, σε βάρος των δύο εκλεγμένων αυτονομιστών έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

“Δεν φοβάμαι μήπως οι γαλλικές αρχές με εκδώσουν”, δήλωσε ο Πουτζντεμόν.

Εκατοντάδες υποστηρικτές της απόσχισης της Καταλονίας κρατώντας καταλανικές σημαίες μπροστά από το κτίριο υποδέχτηκαν τους δύο αυτονομιστές κατά την άφιξή τους. “Είναι ημέρα γιορτής και διεκδίκησης”, δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, που ταξίδεψε στο Στρασβούργο ειδικά για τη περίσταση αυτή.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στρασβούργο, Γαλλία

 

Νέες κυρώσεις επέβαλε η Ουάσινγκτον σε πρώην στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: